Pravidelní čtenáři

úterý 2. června 2020

Jedeme na italské vlně… Primitivo

Všimli jste si, že se v posledních dnech či týdnech na našem blogu často věnujeme italským vínům? Máte pravdu, a to nejen při psaní o nich, ale i v jejich rozumné konzumaci. Jakákoliv vzpomínka na odrůdu, region nebo vinaře, vyvolává hned další vzpomínku. Itálie je nádherná země bohatá na mimořádná vína a jistě si tuto pozornost zaslouží. Určitě dojde i na zážitky z cest po jiných zemích, nezapomeneme však ani na Čechy, Moravu a Slovensko. Jen mi pro teď ještě dovolte se vézt chvilku na italské vlně. Tentokrát bych chtěl ve dvou textech zavzpomínat na Salentský poloostrov v jižní části Apulie. V prvním z nich ochutnáme zejména Primitivo, v tom druhém Negroamaro.

Salentský poloostrov je nejjižnější částí Apulie. Obklopuje ho Jadranské a Jónské moře. Tento podpatek italské kozačky tvoří pruh úrodně země a je pokrytý nekonečnými vinicemi a staletými olivovníky. Dle mnohých je právě tato část považována za tu pravou Apulii. Víno se zde pěstuje od nepaměti. Je pravda, že v dřívějších dobách byla oblast známá spíše stolními víny pochybné kvality. Dnes se avšak situace výrazně mění a díky píli místních menších i středně velkých vinařů dobývají vína díky kvalitě svého místo na trhu, vinařství si všímají novinek a pracují s autochtonními odrůdami. Tak tedy nasedat do auta, vyrážíme na průzkum!


Středobodem poloostrova je město Lecce. Geografická poloha a rozložení místních silnic určuje, že téměř kamkoliv se na poloostrově vydáte, musíte tímto městem projet. Ať už směřujete do oblasti Salice Salentino, do Primitivo di Manduria na západ nebo do Gallipoli na východ, Lecce se prostě nevyhnete. Letmým pohledem do ne příliš podrobné mapy, kterou jsem měl tehdy k dispozici, jsem dospěl k závěru, že orientace nebude problém. Že to problém byl, vyplynulo z toho, že jsem nepoužíval žádnou GPS navigaci. Spolehl jsem se na svůj odhad a raději se těšil z poznávání okolí, přičemž jsem ovšem riskoval občasné zabloudění, které k cestování patří. Což se taky na naší cestě stalo.

Při příjezdu k městu Lecca jsem místo ukazatelů viděl pořád jen označení „tangenziale“, případně centro storico. Do centra až později, teď jedeme dál. Po nějaké době bloudění jsem si všiml, že tady jsme už byli. V ten moment mi to došlo. Pořád jsme na městském okruhu. Tangenta je přece tečna křivky, tak tangenciála je pak vlastně vnější okruh města, spojení mezi periferiemi kolmo vůči radiálám. Brzy jsem se zorientoval a našli jsme Salice Salentino, Mandurii i Gallipoli. Tedy ne v jeden den, ale postupně, během našeho pobytu.


Primitivo di Manduria DOP je vedle Salice Salentino DOP jednou z nejznámějších apelací Apulie a jeho význam překračuje hranice Itálie. Víno se vyrábí v srdci regionu Magna Grecia, tedy Velké Řecko, v různých obcích v provincii Taranto. Mezi nimi je nejznámější město Manduria, které dalo své jméno celé oblasti. Oblast je charakteristická dvěma typy krajiny, oběma poměrně rovinatými. Jónský oblouk leží převážně na pobřeží západně od Taranta a má středomořské klima v průměru s mírnými zimami. Salento zasahuje do moře, proto je zde vlhčí klima, i když to neznamená více srážek. V západní části oblasti převládají hluboké jílovité hlinité půdy. Postupně k jihu podél pobřeží se stává jemnější a mělčí, čímž brání hlubokému proniknutí kořenů révy.

Víno zmíněné apelace musí obsahovat minimálně 85 % hroznů odrůdy Primitivo, zbytek mohou tvořit jiné aromatické červené odrůdy. Primitivo během zrání akumuluje značné množství cukru, víno proto nemůže mít méně než 13,5 % alkoholu. Výraz „primitivo“ neznamená primitivní nebo jednoduchý. Odrůda dostala své jméno podle rané zralosti svých hroznů, tedy „prima“ (první) a umožňuje vinobraní již na konci srpna.


Pokud chcete Primitivo ochutnat, doporučuji navštívit třeba vinařství Jorche Antica Masseria, které z této odrůdy produkuje krásně kořeněné a ovocné víno. A pokud preferujete spíše párování vína a jídla, doporučuji v menu hledat handmade orecchiette s masovými kuličkami a rajčaty, což jsou těstoviny připomínající ouška. V tomto případě bude Primitivo více než dobrý společník. A pokud jsem vás nepřesvědčil, můžete také ochutnat perlivé víno z uvedeného vinařství vyrobené tradiční metodou. K mušlím vám bude určitě chutnat znamenitě. Hezky se mi na to vzpomíná. Tím však naše cestování po Apulii nekončí, zvu vás ještě za Negroamarem…

Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat