Pravidelní čtenáři

pondělí 15. června 2020

Přehlídka ryzlinků

Degustace s názvem „Za ryzlinkem kolem světa“, která proběhla minulý týden, a které jsem měl to potěšení se zúčastnit, byla mimořádná hned v několika směrech. Chtěl bych se proto podělit o své zážitky s touto královskou odrůdou i formou, jakou degustace probíhala. Degustaci vedl skutečný mistr v oboru Michal Šetka. Nechtěl bych vyjmenovávat všechny jeho profesní aktivity a úspěchy, protože bych na nějaký určitě zapomněl. V každém případě jeho nekonečné znalosti a zkušenosti jsou vždy zárukou velkého zážitku.
Velice zajímavá byla i forma provedení celé degustace. Účastníkům byly prezentovány vzorky naslepo vždy v jednotlivých sériích, takzvaných „fligts“. Úkolem bylo poznat, co mají jednotlivé skupiny společného. Nabízela se samozřejmě otázka, ze které země víno pochází, v případě více vzorků přichází otázka, jestli jsou všechny ze stejné země. Nemuselo to tak totiž být. Poté přicházejí tipy na jednotlivé oblasti a mnozí poté tipovali i vinaře. Nicméně když říkám tipovali, dost často to nebyly tipy, ale skutečná znalost, případně analytické dovození, kdy byly vyloučeny jiné možnosti.

Tento způsob degustace vede účastníky k daleko většímu přemýšlení o víně, hledání vůní i chutí a jednotlivé vzorky a styly provedení se výrazně lépe vryjí do paměti. Sám jsem se takovéto degustace zatím nezúčastnil, ale velice mě nadchnula a rád bych tímto směrem pokračoval. Vás ale určitě zajímá, co jsme vlastně degustovali. Tak tedy šest skupin, vždy jeden až tři vzorky.
První byla Česká republika. Mě překvapil ryzlink z vinařství Kraus z mělnické oblasti. Krásně voňavý s petrolejovými tóny a lehkou mineralitou. Trojici doplnil zástupce Znojemska s vzorkem z nově vzniklého vinařství Thaya a Pálavy s ryzlinkem vinařství Gurdau.
Druhá skupina byla věnována Rakousku. Petra Unger jako zástupce Kremstalu a Domäne Wachau ze stejnojmenné oblasti v provedení Smaragd. Velmi reprezentativní výběr toho, co tyto oblasti nabízejí.
Třetí skupinu tvořil jediný vzorek pocházející možná překvapivě z Itálie. Vinařství Colterenzio z Alto Adige dokáže vyrobit skvělý ryzlink, zářivě zelenožlutý s intenzivní ovocnou vůní s tóny broskví a meruněk, v chuti plné se svěží kyselinou. Je ale pravda, že tento region je sice v Itálii, duchem nicméně spíše v Rakousku. Mimochodem stránky vinařství jsou primárně v němčině.
Čtvrtou skupinu tvořil vzorek ze Spojených států, konkrétně Chateau Ste Michelle z regionu Columbia Valley. Mnohým připomínal německé ryzlinky, neboť pro zdokonalení výroby byl přizván Dr. Loosen z Německa.
Pátou skupinu tvořil legendární ryzlink z jednoho z nejznámějších vinařství Alsaska Trimbach. Velmi typický projev alsaského ryzlinku podpořený velkým nevypáleným sudem. Tato oblast je nám podobná v jednoodrůdovém provedení vín. Byl jsem moc rád, že na mě na konci degustace zbyla ještě jedna sklenka, rád jsem si „přidal“.

Poslední skupinu tvořily tři vzorky, jak jinak než z Německa. Oblast Rheingau zastupoval vzorek vinařství Kloster Eberbach, Moselu zase Rothlai od vinařství Dr. Loosen. Ryzlink z oblasti Pfalz byl prezentován jako víno, které představuje současný trend. Čedičové podloží jedinečné pro tuto oblast dává vínu velkou komplexnost už ve vůni. Víno je minerální s květinovými a ovocnými tóny s kouřovým nádechem. Z řady sice trochu vybočoval, ale byl velmi příjemný a dobře pitelný.
Shrnul bych to asi tím, že jsme měli možnost ochutnat a porovnat typické zástupce jednotlivých oblastí a jejich provedení. V tomto případě nemá smysl hledat vítěze, ochutnali jsme pomyslný vrchol umění krále vín a vína králů – ryzlinku. Vždycky mě zajímalo, jak asi probíhají podobné degustace na profesionální úrovni. Podělím se s vámi o zážitky jednoho z účastníků prezentace piemontských vín Nebbiolo Prima, to ale až příště.
Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat