Pravidelní čtenáři

čtvrtek 4. června 2020

Portogruaro, město obklopené vinicemi

Piemonte, Tuscana, Puglia, Abruzzo… Milovníkům vína srdce zaplesá, když uslyší tyto pojmy. A co Veneto? Asi už Benátky s vínem moc spojovat nebudete, ale připustíte, že to vyloučené není, vždyť v Itálii se pěstuje vinná réva prakticky všude. A co takhle Lison Pramaggiore, jedna z vinařských oblastí vytvořená jak z části regionu Benátska, tak z části regionu Friuli-Venezia Giulia nesoucí označení DOC? Říká vám to něco? Či oblast pro Lison Classico nesoucí označení DOCG? Přiznám se, projížděl jsem to tam několikrát, stejně však se mi názvy těchto vinařských oblastí v paměti dlouho neuchovají. Nikdy však nezapomenu na procházky historickým městečkem Portogruaro, umístěném v samém srdci oblasti DOC Lison Pramaggiore.


Co vlastně podle italského zákonodárství uvedené zkratky znamenají? Obě vymezují oblasti a pěstovaná vína, zapsaná v seznamu vinařských apelací, přičemž vína vyrobená v dané oblasti se pak mohou nazývat označením pro tuto apelaci. DOC (Denominazione di Origine Controllata) znamená, že se jedná o víno s kontrolovaným označením původu, těchto oblastí je v Itálii kolem pěti set. Podmínky pro vyráběná vína nejsou tak přísná jako v případě DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garanta). Toto označení pak znamená, že se jedná o víno nejvyšší kvality s kontrolovaným označením původu, těch je v Itálii už jen něco kolem osmi desítek. Každé víno v ní musí splňovat dané parametry pro danou odrůdu, zejména nižší maximální výnosy, delší doba zrání v sudu a dané odrůdové složení pro víno. Na italských vínech se vyskytuje rovněž zkratka IGT (Indicazione Geografica Tipica), což je označení pro vína, která nesplňují výše popsané parametry pro vína DOC, DOCG. Často to jsou vína, která vybočují z daných norem třeba použitím jiných než stanovených odrůd vinné révy.

Pro DOC Lison Pramaggiore / DOCG Lison apelační systém znamená, že vína musí obsahovat nejméně 85% příslušné místě uznané odrůdy a zbytek lze doplnit z ostatních schválených odrůd. Z bílých odrůd jsou do DOC zahrnuty Chardonnay, Friulano, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon a Verduzzo, z červených pak Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Malbec, Merlot, Pinot Nero a Refosco Dal Peduncolo Rosso. O ostatních pravidlech, vyplývajících pro tuto klasifikaci z legislativy, se zmíním při nějaké další vhodné příležitosti.

Při našich prázdninových pobytech na severním jadranském pobřeží Itálie jsme nemohli při cestách za vínem krásné městečko Portogruare minout. Bylo příjemné, že na rozdíl od turisty přeplněných Benátek, je historické centrum města klidné, máte možnost se procházet ulicemi kolem zachovalých památek, jako jsou vodní palác Palazzo dei Cento nebo Villa Comunale a Molini di Sant'Andrea. Velkým pokušením je zastavit se v jedné z místních kaváren na espresso, ve vinotéce na sklenku Prosecca nebo v cukrárně na kornout zmrzliny.


Portogruaro každého zaujme především unikátně zachovalým středověkým centrem v benátské verzi gotického slohu. Název města prý pochází ze složeniny slov „porto“ a gru“, což by mělo znamenat něco jako „jeřábí přístav“. Určitě tyto ptáky ani dnes při své návštěvě Portogruara neminete, stále se tu vyskytují v hojném počtu. Město jim věnovalo i kašnu s vodotryskem s charakteristickým jeřábem. I po letech se mi při vzpomínce na procházky Portogruarem vybaví šikmá zvonice tamní katedrály nebo pohled na nedaleké staré mlýny u vodního náhonu. Aby výčet byl úplný, musím připomenout i navštívené opatství Summaga nedaleko Portugruara s několika dochovanými románskými freskami…


Hezky se na to vzpomíná, jenže proč jsem vás vlastně pozval do Portogruara? Procházet se, kochat se místní atmosférou, nebo spolu vyrazíme za vínem? Tak pokud jsem vás neodradil a chcete se mnou pokračovat objevování vín DOC Lison Pramaggiore, zvu vás v dalším textu do vinařství Vigna Lisa.

Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat