Pravidelní čtenáři

neděle 21. června 2020

Exploze vůní a chutí

Dokonalost se skládá z maličkostí, touto známou pravdou bych asi uvedl své dojmy z degustace italských vín, kterou jsem absolvoval ve středu. Zároveň se pokusím o malé srovnání s degustací taktéž italských vín, na které jsme byli s Rodanem minulý týden. Jsou totiž v mnoha směrech podobné.

Obě degustace měly za cíl představit vinařství, případně jejich novinky v portfoliu dovozce. Na každé degustaci bylo prezentováno vždy deset vzorků, pět bílých, pět červených vín. Je pravda, že v případě minulé degustace se jednalo pouze o vína ze dvou regionů ze severu Itálie, tuto středu se ochutnávala celá Itálie, tedy výběr vín od některých vinařů a jejich nových ročníků.

A teď k těm zmíněným maličkostem. Minule jsem zmiňoval nešťastnou volbu degustačního prostoru, kdy akustika velkého sálu velmi negativně ovlivnila celkový dojem. Tentokrát se akce uskutečnila v odhlučněném konferenčním sálu s kobercem, audiovizuální technikou a příjemným odvětráváním. Účastníci byli přivítáni sklenkou suchého perlivého Malvasia Daphne z vinařství Medici Ermete. Milovníkům Lambrusca by toto vinařství neměl být neznámé, neboť je jeho průkopníkem. Pro každého z účastníků bylo připraveno lehké degustační občerstvení, které obsahovalo variace sýrů a uzenin. Nechyběl ani Il Salame al Tartufo, tedy salám s lanýži, jehož typická vůně a později i chuť podpoří všechny smysly. Po celou dobu degustace byla samozřejmě nabízena voda.

Účastník je tedy příjemně naladěn a těší se na novinky v nabídce, jak se degustace prezentuje. Velká část italských vín je vhodná pro gastronomické párování. Pokud je nicméně nabízeno víno, ke kterému si máte představit studený předkrm, těstoviny se smetanovou omáčkou nebo bílé maso, smysly neošálíte. Pokud ale nezůstane jen u představy a k vínu máte možnost zakousnout alespoň lehké sousto, je to něco úplně jiného. Příkladem může být Soave z odrůdy Garganega, které při minulé degustaci nezanechalo výraznou stopu. Tentokrát spolu s kouskem sýra nebo uzeniny nicméně chutná výborně. Voní hezky po ovoci, citrusech a meruňkách, v chuti je ovocné s tóny hrušek a jablek.

Z bílých bych chtěl určitě pochválit piemontské Roero Arneis, které je trochu ve stínu blízkého Barola. Jeho citrusová vůně s tóny bílých květů a heřmánku a svěží chuť s příjemnou kyselinkou mě utkvěla v paměti. Tady zůstane u představ, ale k chřestové polévce nebo rizotu bude dobrým společníkem.

Zlatým hřebem večera a po pravdě se přiznám, že největším lákadlem pro mě, byla finální trojice Barbaresco, Barolo a Brunello di Montalcino.


Barbaresco „Autinbej“, DOCG 2017, zraje 24 měsíců ve velkých sudech ze slavonského dubu. Barva ve skleničce je granátově červená, ve vůni se objevují tóny připomínajících maliny, marmeládu, nebo sladké koření. V chuti je víno s příjemným ovocným projevem a výraznějším tříslem, složky chuti tvoří delikátní kombinaci. Toto víno bych asi označil jako vítěze večera.

Barolo del Comune di Serralunga d'Alba, DOCG 2016, je víno, které oceňováno vysokým počtem bodů a hodnoceno jako „best buy“. Má světlejší granátovou barvu a ve vůni se objevují hedvábné tóny zralého červeného ovoce, lékořice nebo lístků růže. V chuti je plné, robustní a delikátní. Přikusuji piemontský salám a sýr a jediné, co mě napadá říci, je nádhera.

Snad ještě něco málo o vinaři. Ferdinando Principiano je dnes v regionu výraznou osobností a advokátem tradičního přístupu při výrobě vín. Ve vinici praktikuje některé biodynamické postupy, odmítá používání chemikálií, pesticidů či umělých hnojiv. Při výrobě vín zasahuje do procesu minimálně, vína kvasí spontánně, jsou bez aditiv a prakticky také bez přidané síry. Pro zrání vín používá pouze velké sudy ze slavonského dubu.

Brunello di Montalcino, DOCG 2015, zraje 36 měsíců v sudech ze slavonského dubu. Je to velmi noblesní víno hluboké granátově-rubínové barvy. Jeho vůně je intenzivní, ovocitá s tóny fialek, třešní a zralých višní, později se přidává exotické koření a čokoláda. V chuti je velmi komplexí, elegantní a harmonické. Má velký potenciál k dlouhému zrání. Asi největší problém bude nevypít ho příliš brzy.

Z degustace jsem si odnesl velice příjemný zážitek spojený s myšlenkou, že i za rozumné peníze se dá koupit špičkové víno. Hlavní je, aby nám víno chutnalo. Těším se na následující týdny, kdy se budu k jednotlivým vínům vracet.

Jarda 

Žádné komentáře:

Okomentovat