Pravidelní čtenáři

čtvrtek 21. května 2020

Toskánská Maremma

Minulý týden jsem se dozvěděl, že se s konečnou platností odkládá plánovaná prestižní akce Gran Gala del Vino Italiano. Tedy rozhodnutí padlo dříve, ale minulý týden jsem obdržel od organizátorů zprávu s dotazem, jak se vypořádat se zaplacenou vstupenkou. Jedna z možností byla přihlásit se na některou z degustací, což jsme s Rodanem ihned učinili. Místa na „Italské ostrovy“ tedy máme potvrzena a těšíme se na příští týden. Určitě degustaci zhodnotíme, třeba nějakým „soubojem“.
Druhou možností, kterou jsem zvolil za sebe, bylo objednání vína. Zaujala mě degustační bedýnka „Červené Toskánsko“, tak jsem ji ihned objednal. Toskánsko mám moc rád a hned jsem si vzpomněl loňský toskánský večer v Českém Krumlově. Tam se totiž podávala velmi podobná vína snoubená s vynikajícími pokrmy. Jak by taky ne, vína byla totiž ze stejného zdroje. Mě ale v bedýnce zaujalo jedno víno, které mi připomnělo naši cestu do Toskánska před několika lety. Lohsa Morellino di Scansano DOCG, překvapivé víno z Maremmy.
Toskánská Maremma je jedním z posledních divokých kousků italského pobřeží. Nečeká vás tu nic jiného než kilometry opuštěných pláží lemovaných omamně vonícími piniovými lesy. Na pobřeží občas narazíte na vyplavený kmen stromu, a když zvednete oči, možná na obzoru spatříte strohou kamennou věž. Tak by se asi dal charakterizovat park Maremma, který se nachází přibližně mezi městy Talamone a Grosseto, a který byl naším hlavním cílem.
V oblasti Maremma se ovšem nachází také krásné vinice a malá vinařství tu potkáte na každém rohu. Pokud se zastavíte na oběd nebo večeři v některém z místních podniků, nabídnou vám k jídlu lahodné stolní víno. Pak se ale můžete zastavit v některé z vyhlášených restaurací a nabídka jídel i vín je ještě rafinovanější a sofistikovanější. Jeden den jsme se vypravili na výlet do městečka Talamone, kde jsme kromě prohlídky historického centra s hradem také povečeřeli. K jídlu jsme si nechali doporučit víno Terre di Talamo z vinařství Bacci v apelaci Morellino di Scansano DOCG. Tam jsem se s touto apelací poprvé setkal.

Při jednom z dalších výletů do známějšího Porto Santo Stefano jsme se zastavili v kopcích Monte Argentario na obědě v jedné místní restauraci. A právě tam jsem popíjel příjemné Lohsa z vinařství Poliziano, které může být jako IGT Toscana, Maremma Toscana DOC nebo právě ve zmíněné apelaci Morellino di Scansano DOCG.

Morellino di Scansano se stalo uznaným Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) počínaje sklizní 2007.  Přidání názvu „garantita“ k titulu DOC, který byl udělen konsorciu v roce 1978, je výsledkem práce vinařů za poslední roky, kdy se podařilo dosáhnout mimořádné kvality vína.
Hlavní odrůdu vína v apelaci musí tvořit nejméně 85 % Sangiovese. Dále může být použito 15 % jiných odrůd révy jako tradičního Canaiolo, Ciliegiolo, Malvasia, Colorino, Alicante a nyní také mezinárodních odrůd Merlot, Cabernet, Syrah a některých dalších. Oblast Morellino di Scansano pokrývá přibližně 65 000 hektarů půdy na jihozápadě provincie Grosseto, nejjižnější části Toskánska. Vinice zahrnují kopce a podhůří, které se svažují jižně od severovýchodu k rovině Albinia, západně k Tyrhénskému pobřeží a rovině Grosseto. Při této expozici je oblast chráněna před chladným severním větrem a otevřena mírným mořským vánkům. Průměrná teplota je kolem 15° C s průměrem 7° C v zimních měsících a 24° C v létě. Červenec je obecně nejteplejší měsíc, ve kterém se absolutní maximální teploty blíží ke 40° C. Velký teplotní rozsah mezi dnem a nocí během léta a podzimu je jedním z klíčových faktorů vyváženého zrání a koncentrace hroznů.

Geologie v oblasti je různorodá a odpovídá vzniku různých půd. Existují dva hlavní typy půdy: pískovec na západě oblasti, který je jednotnější. Na východně potom vápenec, který je složitější. Půdy nejsou hluboké, často se objevují skalnaté substráty.
Morellino má rubínovou barvu, je ovocné ve vůni, svěží a pikantní v chuti, ale také hladké s trochou taninu. Je to čerstvé víno, které je příjemně pitelné. Riserva zraje dva roky v sudu a má granátovou barvu, ovocnou vůni (třešeň, červené ovoce a švestka) a tóny koření a vanilky. Chuť je plná, mírně tříslová a hladká.
Jméno Morellino pochází od koní nazývaných „morelli“, které se dříve používali k tažení vozů zámožných lidí a jejich rodin, kteří se na léto stěhovali Scansana, protože připomíná sílu koní a intenzivní barvu jejich kabátů. Během tohoto období se Scansano stalo letním hlavním městem regionu Maremma a proměnilo se v živé a prosperující město, kde se vinařství spojovalo s těžebními a obchodními činnostmi města.

Maremma je prostě krásné místo v Itálii. Pokud budete mít cestu do Toskánska, doporučuji tuto oblast navštívit. Stojí možná trochu stranou známějších míst jako Sienna či Florencie, nebo známějších vín jako Brunello di Montalcino nebo Chianti Classico, ale určitě stojí za to ji objevovat.
Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat