Pravidelní čtenáři

středa 20. května 2020

Sauvignonový král

Na Jaromíra Hnidáka, vinaře z Nového Poddvorova, mám vlastně dvě hezké vzpomínky, které se mi vybaví vždy, když někde narazím na vína z tohoto vinařství. Nechce se mi ho titulovat jako starého pana Hnidáka, ale je fakt, že jsem se s ním potkal až na sklonku jeho života, když jsme se ženou a pár přáteli začali pravidelně jezdit na otevřené sklepy novopoddvorovských vinařů. A to je vlastně i to první, co se mi vybaví. 

Už v té době předal své vinařství mladším, svému synovi a zeťovi, a jen sledoval ten cvrkot návštěvníků sklepů z povzdálí. Zpravidla z balkonu v prvním patře typického sklepního domku. Ten rok, co jsem ho viděl naposled, spolek vinařů ocenil jeho dlouhý život vinaře a předával mu pamětní ocenění. Pan Hnidák stál na balkóně, asi to vše už ani moc nevnímal, ale muselo se mu líbit, když několik desítek lidí před domem se na něho obdivně dívalo a s povděkem mu tleskalo.
To druhé, o čem bych se chtěl zmínit, je vlastně mé první setkání s panem Hnidákem a jeho víny. Před návštěvou otevřených sklepů jsem pečlivě nastudoval ze zveřejněných ohlasů na předchozí ročníky, co vše mne tam bude čekat, jací vinaři, jaká vína, na co se mám těšit. Nemohl jsem minout ani komentáře k vinařství pana Hnidáka a k jeho vínům. Traduje se, že rodina pěstuje hrozny už od třicátých let dvacátého století na trati Remíze v Novém Poddvorově, zařazeného do Slovácké vinařské podoblasti. Vinařství proslavilo sebe, ale vlastně i celé Poddvorovsko, když pan Hnidák získal se svým Sauvignonem z ročníku 1997 titul Championa z mezinárodní soutěže Sauvignon Forum, zaměřené na odrůdy Sauvignon Blanc a Cabernet Sauvignon, kterou pořádá Svaz vinařů ČR ve spolupráci s vinařskou firmou Vinselekt Michlovský. Několikrát pak uspěl se svým Sauvignonem i na Salónu vín ČR a Valtických vinných trzích, oceňován byl poté i se svými červenými víny.
Vzhledem k tomu, že mám aromatickou odrůdu Sauvignon osobně dost rád, šel jsem k Hnidákovi najisto. Chci zkrátka ochutnat vzorky od sauvignonového krále z Nového Poddvorova. Máme štěstí, pan Hnidák se nám věnuje osobně, jeho unavené oči rychle ožívají, když se zmíním o jeho povedených Sauvignonech. Začne nám o svých vínech vyprávět, pak se zarazí a řekne. Víte co? Pojďte se podívat se mnou dolů do sklepa, dám vám něco ochutnat…
Neváháme ani vteřinu, nabídku přijímáme. Mnozí určitě znáte, jak takovýto obřad probíhá. Chlad, komorní ticho a všude kolem spousta vína. Nejdříve u nerezových tanků dostáváme od každého vína vzoreček. Ať už mlaďounký, dosud nenalahvovaný Sauvignon, ze kterého lezou ještě zelené tóny na úkor těch broskvičkových a angreštových, ale i další celkem povedená vína z odrůd Chardonnay, Rýnského ryzlinku, Rulandy šedé či Tramínu červeného.
Zatímco ženu okouzlilo roséčko z Rulandského modrého, u kterého tu skončila, to já jsem si užil ještě ve druhé části sklepa, kde jsem z koštýře dostal od pana Hnidáka vzorečky právě z té samé odrůdy, barikovaného Pinot Noir, stejně tak jsem ochutnal i moc dobrá vína Cabernet Sauvignon a Merlot. Odcházím z tohoto sklepa moc natěšený, proto na otevřené sklepy jezdím, abych prožil pár chvilek okouzlen prostředím a vstřebal zážitky z dobrých vín.

Od té doby se stavuji ve vinařství pravidelně, vína jsou vždy špičková, byť raději sahám, zvláště u červených, na ta zralejší než úplně mladá. Škoda, že už jsem se víckrát osobně u sklenky vína se sauvignonovým králem z Nového Poddvorova nepotkal. Vzpomínky na setkání s ním mi však nikdo nevezme.
Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat