Pravidelní čtenáři

úterý 26. května 2020

Vzpomínky na Sardinii

Při prohlídce vín, která nás čekají na čtvrteční degustaci „Italské ostrovy“, jsem zavzpomínal na návštěvu ostrova Sardinie. Nedivte se, že se připravuji, bude to naše první degustace po hodně dlouhé době, tak se na ni moc těším. Tedy abych byl přesný, v průběhu několika uplynulých let bylo návštěv tohoto ostrova více, ale vždy jsem se pohyboval jen na jeho severní části, omlouvám se tak všem, koho přitahuje právě sardinský jih. Berte to proto ode mne jako odpověď na otázku, co se mi vybaví, když se řekne víno ze Sardinie.
Sardinie je druhým největším ostrovem ve Středozemí, který se nachází ve strategické poloze mezi Francií, Itálií, Španělskem a severní Afrikou, o jehož nadvládu se po celou dobu jeho historie usilovali Féničané, Kartáginci, Etruskové, Řekové, Římané, a další, až skončil v rukou italských republikánů. Nicméně slovy mého kamaráda, který pochází z Cagliari, pro Sardy Itálie znamená kontinent a nezávislost je cítit velmi silně, podobně jako na sousední Korsice. Ostatně zboží, které se vyváží třeba i do Itálie, jde na export.
Sardinie je pro svoji krásu a průzračné vody nazývaná smaragdovým ostrovem. Stejně úžasně proměnlivá jako krajina jsou i její vína. Rozloha vinic dosahuje téměř 50 000 hektarů. Většina vín, která jsou zde produkována, spadá do klasifikace stolních vín, nicméně i tak zde najdeme jedno DOCG a množství DOC apelací. Zajímavostí je, že se zde můžeme setkat s mnoha autochtonními odrůdami, které pamatují časy Řeků či Římanů, ale i Féničanů.

Při mých návštěvách jsem procestoval sever ostrova od Santa Teresa di Gallura přes Olbii do Nuoro a dále potom na západ do starobylého Alghera a zpět na sever do Sassari. Na severu se nachází nepřehlédnutelná oblast DOCG Vermentino di Gallura, která vyniká bílou odrůdou Vermentino. Je to jedna z mála bílých italských odrůd, která doslova miluje sluníčko a vůbec jí nevadí parné letní klima nebo neúrodné písčité půdy. Na Sardinii je Vermentino doma. Odtud se pravděpodobně rozšířilo do dalších italských regionů, jako je Toskánsko, Ligurie nebo Piemont.
Kolem původu Vermentina panují trochu nejasnosti, někteří jsou zastánci teorie, že odrůda na Sardinii dorazila ze Španělska, jiní naopak tvrdí, že jde o odrůdu čistě italskou. Vermentino je typicky svěží, suché víno, středně aromatické. V drtivé většině se lahvuje po krátkém zrání v nerezových tancích, zrání v sudech mu příliš nesvědčí. Pokud chce vinař podpořit komplexnost a texturu vína v chuti, nechá víno delší dobu ležet v kontaktu s kvasinkami. V některých případech může Vermentino připomínat Sauvignon blanc, svými tóny bílé broskve, zeleného jablka, grepu nebo citrusů. Škála aromat může být opravdu pestrá, až po akátový květ, rozmarýn nebo tymián. Ve vínech nechybí příjemná kyselina a typická minerální slanost v dochuti.

Z červených vín je asi nejznámější DOC Cannonau di Sardegna. Apelace i odrůda se nachází v severovýchodní části ostrova. Odrůda Cannonau je nejrozšířenější odrůda Sardinie. Bylo potvrzeno, že se jedná o identickou odrůdu se španělskou Garnacha či francouzskou Grenache. Tato vína mají většinou středně intenzivní rubínovou barvu, typicky disponují tóny květů a zralého ovoce, středomořského koření a bylinek.
Nesmím zapomenout rovněž na Carignano. Tato odrůda se na Sardinii dostala pravděpodobně ze Španělska, podle jiných zdrojů se pěstuje na Sardinii už od dob Féničanů v její jihozápadní části nazývané Sulcis. Blízkost moře příznivě ovlivňuje vinice a dává vínu charakteristické vlastnosti. Vína jsou typicky výrazně tmavé barvy, vyšším alkoholem a plnější strukturou a hodí se i do příměsí k jiným odrůdám.
Ale abych nezapomněl zmínit, jak jsem se vlastně poprvé s těmito víny setkal. Bylo to v roce 2003 při naší první cestě na Sardinii. Při výletu do již zmiňovaného Alghera jsme úplně náhodou odbočili a uviděli u cesty vinařství Sella e Mosca. Pochopitelně jsme se tady zastavili, abychom ochutnali a nakoupili místní vína a dozvěděli se něco o tomto vinařství. Vinařství založili v roce 1899 inženýr Ermineo Sella a jeho partner právník Edgar Mosca, kteří uviděli potenciál slibné půdy, ze které nyní pochází jedny z nejprestižnějších vín Sardinie. Terroir je zde zcela unikátní, půdy jsou bohaté na minerály a přímořský vítr ventiluje vinice. Vinařství pořádá také prohlídku s historickým výkladem a v případě zájmu také návštěvu vinic. Během následujících let jsem se proto vždycky, když jsem měl cestu do Alghera, zastavil na alespoň symbolickou návštěvu.

A jaká vína mě zaujala? Nepochybně již zmiňované Vermentino, jak v apelaci Vermentino di Gallura DOCG, tak i v apelaci Vermentino DOC. Toto víno se skvěle snoubí s místními rybami i s těstovinami s plody moře. Pak samozřejmě moje oblíbené červené Cannonau i Carignano. Apelace Carignano del Sulcis DOC se nachází na jihozápadě, kde jsem osobně nebyl, ale měl možnost ve vinařství degustovat. Tato vína mají výrazné ovocné aroma v kombinaci s příjemnými tříslovinami a jsou výtečným společníkem k pokrmům z červeného masa.
Jak jsem se již na začátku zmiňoval, jsou tato vína na degustačním seznamu „Italské ostrovy“. Jen pro úplnost, budou tam i vína sicilská, ale na Sicílii jsem kromě pár několikahodinových pracovních zastávek ještě nebyl. Třeba ochutnávka těchto vín mne ponoukne k tomu, abych se tam jednou vypravil. Takže teď to stačí, nebudu předbíhat a třeba později napíšu, jak mne to zaujalo. Beru s sebou Rodana a věřím, že ho setkání se zmiňovanými víny potěší a třeba i překvapí.  
Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat