Pravidelní čtenáři

úterý 5. května 2020

Pohlednice z Ligurie

Loňské léto jsme naši dovolenou směřovali na překrásný ostrov Korsika. O korsických vínech se určitě zmíním někdy příště. Cesta je ale velmi dlouhá, a proto jsme se rozhodli pro krátkou zastávku někde uprostřed cesty. Volba padla na oblast zvanou Ligurie nebo také Ligurská riviéra. Toto místo na mě velmi zapůsobilo a příjemně mě překvapilo, proto jsem se rozhodl věnovat Ligurii krátký samostatný text.
Ligurie je malý italský pobřežní region proslulý svou nádhernou krajinou rozprostírající se podél pobřeží Středozemního moře. Je jedním z mála regionů, kterému dominují těžko přístupné terasovité vinice. Strmé skály často končící přímo v moři s drsnou kamenitou půdou způsobují velké rozptýlení vinic. Práce na vinici je možné provádět většinou pouze ručně. Téměř všechna produkce vína je určena pro místní konzumaci. Bílým vínům dominuje odrůda Vermentino, červeným pak Sangiovese, Canaiolo, Ciliegiolo a další.

Nejznámější je oblast Cinque Terre, která je zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tvoří ji, jak název napovídá, 5 pitoreskních vesniček Manarola, Riomaggiore, Corniglia, Vernazza a Monterosso tyčící se nad Ligurským mořem. Tyto vesnice spojuje železnice, která spolu s cestou po moři představuje jediný efektivní způsob dopravy.

Jako základnu pro naše několikadenní zkoumání jsme zvolili usedlost tyčící se na kopci asi 3 kilometry od moře vzdušnou čarou, autem na železniční stanici spojující Cinque Terre s ostatním světem asi 40 minut. Krásný statek se zahradou, kterou zdobí staré olivovníky, a která nabízí úchvatné výhledy. Domácí marmelády z vypěstovaných meruněk a jiného ovoce i vlastní med k snídani. Ubytování v soukromí u místních obyvatel poskytuje daleko bližší kontakt s prostředím ve srovnání s hotelovými komplexy. Velmi milá paní domácí nám nabídla, že pokud nepohrdneme, může nám připravit jednoduchou večeři. Vynikající noky s bazalkovým pestem, (pesto alla Genovese pochází z blízkého Janova), doprovázelo velmi svěží bílé víno odrůdy Vermentino z vlastní produkce.
Další den jsme měli možnost ochutnat pro změnu červené víno spolu s variací ligurských sýrů. Vína byla lehká a dobře pitelná. V tomto případě nejde o žádná velká vína, jde o pravou domácí atmosféru spojenou s příjemným povídáním. Společně jsme si posteskli nad masovou turistikou, kterou známe z Prahy či Krumlova v podobě asijských zájezdů a kterou v případě Cinque Terre způsobují zejména obrovské výletní lodě přivážející denně tisíce turistů, často jen na několik hodin.
Před odjezdem jsem od paní domácí dostal tip na sdružení podporující místní producenty se jménem Cantina Cinque Terre, kde je možné koupit vína a další produkty. Koupil jsem tedy několik vzorků vín do 15 eur od vinařů, jejichž jména jsou pro nás neznámá. Vína jsou lehká, ovocná, dobře pitelná. K autentickému vychutnání u nás doma chybí už jen ta středomořská atmosféra.
Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat