Pravidelní čtenáři

čtvrtek 28. května 2020

Monte Conero

Italské pobřeží Jaderského moře je od Terstu až po Gargano ploché, dalo by se říci až nudné. Existuje ovšem jedna výjimka, a sice místo, které se nachází poblíž města Ancona a nese jméno Monte Conero. Tento skalnatý výběžek, na němž byl v roce 1987 vyhlášen přírodní park s celou řadou překrásných vyhlídkových míst, dal jméno celé oblasti. Název pochází z řeckého slova komaros, což je název pro plod rostliny Planika obecná z čeledi vřesovcovitých, která zde roste. Plody jsou velkým zdrojem cukru a používají se na výrobu zavařenin, džemů či likérů nebo ovocného vína. Romantické pláže a zátoky pokrývá hrubší písek nebo jemné oblázky. Centrum oblasti tvoří městečka Marcelli, Numana a Sirolo, která poskytují veškeré zázemí návštěvníkům. Nachází se zde restaurace nabízející místní speciality, rybářské bašty, pizzerie a bary. Právě zde jsme zvolili základnu při naší cestě do regionu Marche.

Během našeho pobytu jsem měl možnost navštívit historická místa v okolní krajině ovlivněna řeckými, římskými a italskými dějinami. Památkami protkané Recanati, ve kterém se procházíte kamennými uličkami s množstvím malých obchůdků s řemeslnými výrobky a místními specialitami, poutní místo Loreto, nádherné Castelfidardo a mnoho dalších.
Překvapilo mě, jak hornatý a rozmanitý je region Marche. Krajina se zelená smíšenými lesy přecházejícími v piniové háje a na obzoru se zdvihají vrcholky Apenin. Typický obrázek slunečnicového pole působí velice mile. Teda určitě je tu příjemněji, než když se díváte jen na řepkové lány, tak jak to známe v poslední době u nás. Není žlutá jako žlutá.

Region Marche je samozřejmě známý i svými víny. Do vinařské mapy se zapsal svým slavným vínem Verdicchio, kdysi plněným do zelených lahví tvaru amfor, které dnes používá výhradně vinařství Fazi Battaglia, a to již od 50. let minulého století. Verdicchio jde ruku v ruce s pokrmy z ryb a darů moře, jimiž pobřeží Marche oplývá. Velice příznivý vliv na vína ze stejnojmenné odrůdy, která se pěstuje zejména v oblasti Castelli di Jesi západně od Ancony, měly menší výnosy, pozdější sklizně a kvašení moštu při nízkých teplotách.
Ve vinicích na úpatí horského masivu Monte Conero se pěstují hrozny pro červené víno Rosso Conero, ve kterém dominuje odrůda Montepulciano. Panují zde specifické podmínky. Blízkost pobřeží má vliv na počasí, teploty nejsou tak vysoké a půda je vysoce vápenatá. Hrozny zde dobře dozrávají a dávají unikátní vína, která kombinují typičnost s čistotou a elegancí. Z této odrůdy se vyrábí také mnohým známé Montepulciano d’Abruzzo ze sousedního regionu Abruzzo. Dovolím si jen poznamenat, že toskánské Vino nobile di Montepulciano se nevyrábí z odrůdy Montepulciano, je tvořeno odrůdou Sangiovese.

Na cestě po regionu jsem měl možnost navštívit vinařství Umani Ronchi, které patří k předním vinařstvím v Marche i v sousedním Abruzzo. Vinařství pořádá ve svých prostorech degustace a prohlídky. Jedné z nich jsem se zúčastnil a rád bych se proto zmínil o vínech, které jsem ochutnal, případně koupil, a které odráží typický charakter regionu. Je to už přece jen nějaký ten čas zpátky, kdy jsme zde byli. Vycházím proto nejen z toho, co si pamatuji, ale také z poznámek, které jsem si pečlivě uschoval. Obvykle jsme při našich cestách používali k delším přesunům letadlo, tentokrát jsme ale jeli vlastním autem. To má své velké výhody, můžete si totiž nakoupit daleko větší zásoby vína, než když cestujete letadlem.

Pienio, Castelli di Jesi Verdicchio Riserva DOCG

Plenio je Verdicchio z apelace Riserva. Vyrábí se z ručně sklizených hroznů z těch nejlepších vinic vinařství a před nalahvováním zraje 18 měsíců v sudech a nerezových tancích. Barva vína je světlejší se zlatavými odlesky, vůně je elegantní, doslova uhrančivá, s tóny kdoule, zralých hrušek nebo bergamotu. V chuti je plné, kombinuje ovocné tóny, bylinky a jemnou kořenitost. Dochuť je dlouhá, se zřetelnou mineralitou. Název vína pochází z latinského slova plénum a má vyjádřit plnost, komplexnost a strukturu vína. Prvních několik let se vyrábělo na vinicích Villa Bianchi, nyní se vyrábí z vinné révy pěstované na vinicích ve vyšších nadmořských výškách poblíž vesnice Cupramontana, v jedné z historicky nejvhodnějších oblastí považovaných pro pěstování této odrůdy.
Villa Bianchi, Castelli di Jesi Verdicchio Classico DOC
Toto víno je pojmenováno podle stejnojmenného statku, který se nachází v srdci pěstitelské oblasti Verdicchio dei Castelli di Jesi, kde rodina Bianchi vyráběla víno z okolních vinic. Dnešní Villa Bianchi si klade za cíl vyjádřit všechny typické rysy Verdicchio tím, že se snaží zdůraznit zejména jeho aromatické tóny svěžesti a elegance. To vše je dosaženo pečlivým výběrem hroznů na vinici a snahou o zachování aromatického charakteru, který je této odrůdě vlastní. Sklizeň probíhá mezi první a druhou polovinou září, kdy hrozny dosáhnou vyrovnané hladiny cukrů a kyselin. Hrozny jsou jemně lisovány, následně je mošt chlazen a čiřen. Fermentace probíhá v nerezových tancích při kontrolovaných teplotách mezi 14 – 16 °C. Rmut pak kvasí mezi 8 – 10 dny. Poté mošt zraje minimálně tři měsíce v nerezových tancích. Víno má slámově žlutou barvu s odlesky zelené. Aroma je velice svěží s příjemnou ovocností. Chuť je charakteristická příjemnou kyselinkou a ovocnou strukturou s lehkým náznakem mandlí v dochuti.
Cumaro, Conero Riserva DOCG
Cumaro je jedním z nejdůležitějších vín vinařství Umani Ronchi a lze jej zařadit mezi nejkvalitnější vína z oblasti Conero. Od roku 2004 má víno nárok na označení „DOCG Conero Riserva“. Víno má rubínovou barvu s odlesky fialové. Aroma je vysoce intenzivní s tóny koření, kávy, černého pepře, zralých třešní, višní a černého rybízu. Delší kořeněný závěr se nese v duchu koření, zejména černého pepře. Následuje tabák a lehká stopa vanilky s nádechem minerality. Chuť je bohatá a šťavnatá s vynikající stavbou taninu. Následuje dlouhá dochuť s jemným čokoládovým koncem.

Serrano, Rosso Conero DOC
Víno je tvořeno z velké části odrůdou Montepulciano, ke které je přidáno malé množství Sangiovese. V Serranu můžete najít typický charakter vín Rosso Conero DOC. Vína vynikají zejména ovocným projevem a skvělou stavbou taninu.
San Lorenzo, Rosso Conero DOC
Název tohoto vína je odvozen od historické vinice s názvem San Lorenzo. Zaujme rubínově červenou barvou s granátovými odlesky. Ve vůni působí kořenitě, lehce nasládle, s tóny švestek, ostružin nebo tmavých višní. V chuti je bohaté a plnější s tóny tmavých peckovin, vyvážené a s hedvábnými tříslovinami. Dochuť je dlouhá a šťavnatě ovocná. Je to víno, které vyjadřuje veškerý potenciál terroiru a odrůdy Montepulciano.

Fonte del Re, Lacrima di Morro D'alba DOC
„Lacrima“ v italštině znamená „slza“ a pravděpodobně tato autochtonní odrůda získala svůj název díky tomu, že když hrozny plně uzrají, vylučují na povrchu svých slupek kapky šťávy - jinými slovy „prolévají slzy“. Hrozny Lacrima se pěstují pouze v okolí obce Morro d’Alba, ležící přibližně 15 km od Ancony. Toto víno je hluboké, temně nachové barvy a jeho pronikavá vůně nám připomene bobule černého bezu, borůvek, suché květy růží a levandule. Má bohatou strukturu, je příjemně pitelné a šťavnaté.

V regionu se nachází velké množství menších zemědělských usedlostí, které kromě vína nabízejí také další místní produkty, jako například ovoce a zeleninu, marmelády, olivy a vše, co se z nich dá vyrobit, med, těstoviny i výbornou mozzarellu. Návštěva těchto usedlostí je vždy příjemným setkáním s lidmi, kteří hospodaří s odpovědností a pokorou.
Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat