Pravidelní čtenáři

čtvrtek 14. května 2020

Pronikání do tajů německé klasifikace vín na první pokus

Jedním ze způsobů, jak poznat vinařství, vinařské oblasti, odrůdy nebo třeba klasifikační systém vín, je účastnit se některých z masterclass, které se často pořádají jako doprovodné akce veletrhů nebo degustací. Má to svoje výhody, masterclass bývají vedeny zkušenými a nezávislými odborníky a poskytují proto nezaujatý pohled.
Nedávno jsme u nás pod borovicí otevřeli láhev moselského rýňáku a přitom padla slova jako kabinet wein, feinherb nebo spätlese.  Tato debata mi připomněla mou loňskou návštěvu VDP masterclass, která se konala v rámci veletrhu Wein Prague. O německé klasifikaci jsem do té doby věděl jen tolik, že se hodně podobá českému systému (nebo spíš naopak, česká klasifikace se podobá té německé). Klasifikaci VDP jsem neznal, proto mi přišlo užitečné se dozvědět něco nového.
Nemá smysl opisovat na tomto místě celý německý systém, jakostní klasifikace, kvalitativní kategorie, speciální nebo neoficiální kategorie. Chci se pro pobavení zmínit o jistém faux pas, které se mi při odhalování záhad predikátů na zmíněné masterclass stalo.
Wine Prague je pro mne událost, kterou si nenechám ujít. Beru si dovolenou a chci si to užít. Nechci říci, že musím ochutnat všechny vzorky, co se nabízejí, ale zase moje návštěva není vyloženě pracovní, takže degustační vzorky polykám, pokud nejsou vyloženě tragické. Co zbyde ve sklenici, to vylévám.
První den veletrhu vždycky probíhá s velkým nadšením. V posledních letech se tam potkáme s Rodanem co možná nejdříve po otevření bran výstaviště, zavítáme ke starým známým vinařům či obchodníkům, povídáme si s nimi o tom, kde že jsme se to naposledy viděli a co je u nich nového. Pak pokračujeme přes plánované návštěvy k těm náhodným, neplánovaným kontaktům. To ovšem může znamenat jedno velké nebezpečí, že pozdní odpoledne je účastník již lehce znaven. Takže i tentokrát, odbila patnáctá hodina, honem, VDP masterclass začíná!
Degustaci vedl pan Michael Bardel, VDP ambasador a zkušený publicista. Na začátek poskytl několik informací z historie a teorie, kterými čtenáře nebudu zatěžovat. Jen ve stručnosti – VDP (celým názvem Der Verband deutscher Prädikatsweingüter) je sdružení asi dvou stovek předních německých vinařů, kteří usilují o co nejvyšší kvalitu vína. V pyramidě jsou odspoda nahoru následující kategorie VDP.GUTSWEIN, VDP.ORTSWEIN, VDP.ERSTE LAGE a VDP.GROSSE LAGE.
Pak přišla na řadu degustace. Prezentovány byly 4 vzorky v následujícím pořadí:
2018 Riesling feinherb, VDP.GUTSWEIN, Weingut Schloss Proschwitz
2018 Monopol Riesling Qualitätswein trocken VDP.GUTSWEIN, Maximin Grünhaus
2018 Abtsberg Riesling Kabinett, VDP.GROSSE LAGE, Maximin Grünhaus
2018 Herrenberg Riesling Spätlese, VDP.GROSSE LAGE, Maximin Grünhaus
Maximin Grünhaus Castle, vinice Abtsberg, Herrenberg a Bruderberg
Jak jsem naznačil, únava po celodenním maratonu se projevila a já se ztratil hned mezi prvním a druhým vzorkem. Byl jsem zkrátka se svými poznámkami pozadu. Celou dobu jsem proto nemohl pochopit, jak že to je s těmi kategoriemi, přívlastky a zbytkovými cukry. To mi ovšem došlo až na konci degustace při loučení. Překvapeně jsem zvedl hlavu od poznámek a pohledem vyhledal hostesku, že na mě asi zapomněli s posledním vzorkem. Nezapomněli, slečna jen taktně pronesla, že mi ráda sklenici doplní ještě jednou. Na tento můj drobný přešlap všichni brzo zapomenou, horší bylo, že jsem z VDP masterclass odcházel s pocitem, že vlastně pořád nevím, jak to teda s těmi kategoriemi je.
Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat