Pravidelní čtenáři

pondělí 4. května 2020

Rivaner - rehabilitace milerky

Mezi dvě nejčastěji pěstované odrůdy pro bílé víno u nás patří Veltlínské zelené a Müller Thurgau. Zatímco obliba veltlínu je mezi milovníky vína poměrně značná, k milerce se moc lidí nehlásí. Podle mého za tím stojí dvě okolnosti. Jednak tomuto vínu svědčí především mládí a s ním spojená svěží chuť, stářím tak ztrácí uvedený půvab, a jednak si v minulosti u mnohých zkazilo pověst. Proč? Rozsáhlá výsadba a vysoké sklizně způsobily, že se tato vína vyráběla jako široká, plochá, málo aromatická, s hořkou dochutí. Hrozny z nadměrné produkce této odrůdy se přidávaly do různých cuvée, vínu to však moc nepomohlo, spíš šlo o řídká a hořká vína s vyšším obsahem kyselin z nedozrálých rév jiných odrůd.
O to víc mne upoutalo, že při různých příležitostech, kde si připíjíme dobrým vínem, je pro mé přátele z řad auditorů a auditorek milerka první volbou. Jasně, můžete podotknout, že dáváme přednost jakostním vínům, často s přívlastkem. Pochopitelně si nenaléváme sudová vína z hroznů neznámého původu, či z masové produkce, která nestojí za to lahvovat. Něco za tím bude, souvisí to i s tím, že milerce věnují pozornost i špičkoví vinaři, takže dokonce, chci-li někomu předat víno jako milou pozornost, nerozpakuji se darovat lahev milerky jako první volbu.
Složený název odrůdy Müller Thurgau, který je jako primární zapsaný v odrůdové knize, má ve veřejnosti úsměvné výklady. Nejedná se o dvě různé osoby, skutečnost je opravdu taková, že ji vyšlechtil koncem devatenáctého století profesor Müller, původem ze švýcarského kantonu Thurgau.
Co se révy týká, šlo o vyšlechtěný semenáč Ryzlinku rýnského, dlouho se pak tradovalo. že se na šlechtění podílela odrůda Sylvánského (Silvaner). To taky v některých oblastech přispělo k místním názvům této nové odrůdy, například v Německu se běžně nazývá zkratkou vytvořenou z obou domnělých odrůd jako Rivaner. Genetickou analýzou však bylo v současné době zjištěno, že se na šlechtění podílela odrůda Madlenka královská. Nicméně německý název už byl na světě a jeho použití je přípustný i pro vína vyráběná v Čechách a na Moravě.
Po této teorii, kterou jsem si neodpustil, protože já sám jsem si tím musel projít, se konečně dostávám k tomu, co mne zaujalo. Všímáte si, jak často se teď u vinařů setkáváte s nabídkou nových odrůd vína? Taky vás zaujalo, když se v nabídce objevil Rivaner? Mnozí ho možná považovali za nový hybrid, který se objevil na našich vinicích. Nebo že by snad šlo o cuvée, které se stalo tak oblíbené, že se o něj mnozí pokouší? Ne, skutečnost je opravdu taková, že jde o naši starou známou milerku, prodávanou pod názvem Rivaner. Pokud pak dá vinař tomuto vínu odpovídající pozornost, nenechá révu přeplodit, pro redukovanou sklizeň pak při výrobě použije řízené kvašení v nerezu, tak neobvyklé jméno snad přispěje i k záchraně dobré pověsti jinak krásného vína. Mohl bych teď uvést řadu příkladů ochutnaných Rivanerů. Těch dobrých byla celá řada, byl by to dlouhý výčet. Nicméně neochudím vás a uvedu alespoň dva tipy. Jeden z Moravy a jeden z Německa.
Tak teď k tomu prvnímu. Při návštěvách otevřených sklepů v Novém Poddvorově jsme se seznámili s mladým vinařem Ondrou Konečným. Průběžně sledujeme, jak se jeho sortiment posouvá od líbivých vín, dost často s vyšším zbytkovým cukrem, k poctivým suchým vínům, kterým nemám co vytknout. Mnohá z nich si pak osobně přivezu od vinaře do Prahy. Obdivujeme je pak během každodenního shonu, kdy nám doma jejich ochutnávky zpříjemňují večery. Z vinařství Konečný winery mne oslovil výborný Rivaner 2018, zatříděný jako zemské víno. Jde o čisté odrůdové víno s aromatikou citrusových plodů a květin s delší dochutí, s vyrovnaným cukrem a kyselinami a s přiměřeným alkoholem.

Z Bádenska pak pochází stoprocentní Rivaner z vinařství Schloss Ortenberg. Objednal jsem si ho už několikrát u dovozce K2t. Jedná se o aromatické víno s pevným tělem, svěží vůní a medovými tóny v chuti. Marketingově se uvádí, že se jedná na jedné straně o tradiční, na druhé však i o moderní víno, nekomplikované, určené pro každodenní pití jako dobrá volba pro ty, co od vína očekávají svěží zážitek.
Vinařství se na 45 ha věnuje z 50 % rovnocenně pěstování Rulandského modrého a Ryzlinku rýnského, na zbytku pak mají významný podíl kolem 30 % Rulandské bílé, Müller Thurgau a Rulandské šedé, dalších 20 % je pak osázen ještě deseti významnými odrůdami, které známe i z našich vinic. Za pozornost však stojí, že se zhruba jeden hektar vinařství ponechal pro pěstování nových odrůd, například Acolon, Cabernet Dorsa, Cabernet Dorio, Cabernet Mitos, Cabernet Carbon, Cabernet Carol a Prior.
Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat