Pravidelní čtenáři

sobota 2. května 2020

Změna plánu

Letos jsem se chystal absolvovat velký počet akcí spojených s vínem. Kromě těch, kterých se účastním obvykle, jako například můj oblíbený veletrh Wine Prague, jsem plánoval vyrazit na přehlídku vín Vinitaly v italské Veroně nebo Gran Gala del Vino Italiano v Praze. Na zmíněné tři akce jsem se těšil asi nejvíc. Mimo nich jsem si přál zúčastnit několika dalších menších degustací od německých ryzlinků (tedy riesling) počínaje a po poznání původních italských odrůd jistě nekonče. Plány se však, jak všichni dobře víme, výrazně a prakticky ze dne na den změnily. Nejen nám, spotřebitelům, ale zejména těm, kterým víno přináší obživu. Nechci teď hodnotit rozsah a provedení všech restrikcí, to ukáže čas. Jisté je, že účet, který nám bude v budoucnu předložen a který budeme muset my všichni zaplatit, bude vysoký. Určité nepohodlí v podobě roušky je ve srovnání se všemi ostatními opatřeními pouhá špička ledovce a dá se po krátkou dobu vydržet.
Jak máme přijatelně překonat toto nelehké období? Jak můžeme pomoci našim vinařům, nebo třeba i importérům?  Společně s Rodanem, ale i každý sám jsme se v dané situaci rozhodli vyjádřit podporu tak, že si objednáme degustační bedýnky z tuzemska i různých koutů vinařského světa. Minimálně v rozsahu za ty neuskutečněné degustace…
Jedna věc je však objednat si víno, druhá je kde a s kým jej vypít, když není dovoleno se scházet ve větším počtu, a to ještě s rouškou. Naštěstí se situace alespoň částečně uvolnila a navýšení počtu shlukujících se osob na 10 již poskytuje možnost setkat se s přáteli. U příležitosti rozvolnění opatření, hezkého počasí a svátku jmen Jiří a Jaroslav jsme se s několika sousedy rozhodli pro setkání na našem oblíbeném místě, které nazýváme „Pod borovicí“ a které nabízí příjemné posezení.
Nádherně ovocně voňavý Riesling*** z vinařství Hofmann (Hofmann Weingut) s finesou byl velmi dobrý začátek našeho setkání. Asi bych měl na začátek zvolit doporučované kabinety Silvaner a Riesling, ale bohužel jsem je nestihl dopravit včas domů. Pokračovali jsme s červeným vínem Gaia z mého oblíbeného vinařství Domaine Bousquet. Toto vinařství jsme s Rodanem objevili loni na degustaci společnosti Kupmeto a pro mne to bylo velmi milé překvapení. Argentinské vinařství s francouzským původem vyrábějící víno v duchu Bordeaux. Blend Gaia se skládá z odrůd Malbec, Syrah a Cabernet Sauvignon. Tmavá barva, vůně bobulového ovoce je doplněna tóny fialek, švestek a ostružin. Chuť je hebká, víno hezky kulaté. Shodli jsme se na tom, že to je víno, které by se dalo pít celý večer.

VISADI Dolcetto d´Alba DOC od vinaře Domenica Clerica byl další vzorek z bedýnky původních italských odrůd. Tradiční piemontská odrůda má na pahorcích kolem Alby svůj nejznámější „terroir“, zejména co se kvality týče. Vinice jsou v katastru městečka Monforte d’Alba, jsou orientovány na jih a jihozápad a nejstarší z nich má více než 50 let. Víno zraje v malých dubových sudech 5 – 6 měsíců. Víno má tmavou rubínovou barvu s fialovým nádechem. Chuť je suchá, s plným tělem, charakteristicky mohutná, s výrazným tříslem, avšak harmonická. Poslední láhví podvečera byla FORAVIA Barbera Pinerolese DOC z vinařství Azienda Agricola BEA z Piemontu. Krásná Barbera z Pinerola od Francesca Romana byl zážitek. Kvašení i zrání probíhá v nerezových tancích. Víno má ovocnou, harmonická chuť s jemně měkkou tříslovinou.
V posledních dnech se zdá, že tempo uvolňování restriktivních opatření se spíše zrychluje. To je určitě dobrá zpráva. První příjemnou zprávu jsem zaznamenal od aliance vinařů V8. Plánovaná degustace v červencovém termínu ve Strahovském klášteře v Praze se uskuteční! Moc se těším, poslední ročníky se moc podařily a krásné prostředí dodá této akci noblesu.
Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat