Pravidelní čtenáři

pondělí 28. prosince 2020

Pas de deux

Letos jsem se dostal do vánoční nálady až dost na poslední chvíli. Pohltily mě nedodělané úkoly, nebyla možnost se procházet po nasvícených bulvárech města a nazdobených pasážích obchodních center, nekonaly se žádné vánoční večírky. Zachránilo to tentokrát Národní divadlo. Ne, že by byla možnost navštívit některé z představení, ale společně s Českou televizí nás pozvalo k nim takzvaně on-line. Těsně před Štědrým dnem uspořádalo přímý přenos baletu Louskáček od Petra Iljiče Čajkovského.

Nevypadám na to, ale balet a tanec mě provází celým mým životem. Koneckonců to mohu říct o jakémkoliv oboru tvůrčí kultury, přesto mě vždy dostane, když někdo dokonale ovládá své tělo a propojí pohyb s podmanivou hudbou k dokonalému zážitku v mé mysli. Nemusel jsem proto ani moc přemlouvat rodinu, zvláště Týna se na přímý přenos baletního představení Louskáčka těšila podobně jako já.

Z křesla a v pantoflích to možná zas tak moc slavnostní nebylo. Zachraňovala to skutečnost, že jednak šlo o příběh, jehož děj byl inspirován původní Vánoční koledou Charlese Dickense, jednak jsem si mohl na rozdíl od hlediště Národního divadla nalít ke sledování televize skleničku vína a zážitek si tak umocnit. Jenže vyvstává otázka, jaké víno je nejlepší párovat k Louskáčkovi? Tak pojďme se nad tím zamyslet…


Úvodní dějství je spojeno s Londýnem devatenáctého století, kde během štědrovečerní noci v protipólu k hamižnému a sobeckému obchodníkovi panu Scroogemu vystupují děcka, která si hrají jak s vojáčky, tak s panenkami. Dívka Klárka najde pod stromkem dárek, figurku Louskáčka, který kupodivu umí louskat ořechy. Okamžitě si ho oblíbí a on ji vtáhne do svého království. Arogance negativní postavy, která se postupně napravuje, a rozpustilé dětské hry mě navedly, že jsem sáhl po červeném vínu. Nebylo těžké vybírat, měl jsem ještě z předchozího večera nedopitý Merlot z Vignobles Paula Mase z jižní Francie, z ročníku 2018. Jde sice o klasické supermarketové víno, ale pokud se povede koupit v akci, tak za ty peníze potěší. Částečně zraje víno na dubových sudech, které typické vůni a chuti po moruších a švestkách, přecházející do černého rybízu a kakaa, přidává sametovost dřeva, tóny vanilky a lékořice. Jenže, ať jsem doušky převaloval v ústech z jedné strany na druhou, k baletu to dvakrát nesedělo… 

Rozhodl jsem se tedy pro změnu. Běžela stále ještě první část, kde na Klárku s Louskáčkem, který se proměnil ve vojáčka, dorážejí myši vedené svým králem. Volba k tanečním figurám baletního souboru na jevišti Národního divadla padla na bílé víno. Již několik večerů jsem plánoval otevřít druhý z Rieslingů z Mosellandu. Tentokrát v pozdním sběru, tedy poněmecku Spätlese, ročník 2019. Psal jsem tady již jednou o kyselé chuti Rieslingu od řeky Mosely. A opravdu. I v tomto druhém případě šlo o hodně šťavnatý Riesling, v chuti přímo nabušený mineralitou a výraznou kyselinkou, kterou se vinaři pokusili srazit zbytkovým cukrem… Sice ho nebylo tolik jako v předchozí lahvi Qualitätswein z Mosellandu, ale u baletního představení mě toto víno hodně rychle omrzelo.

Poté, co proběhla přestávka a začala druhá část odehrávající se na slavnosti uspořádané na počest Louskáčka, jsem dal Riesling stranou a otevřel si třetí lahev. Tentokrát jsem měl šťastnou ruku. K tančícím Španělům, Číňanům, Rusům, Arabům či Rakušanům na krásné baletní melodie jsem zvolil Rulandské šedé z Vinných sklepů Kutná hora, suché víno z ročníku 2017. Víno vonělo po broskvích, jablkách, hruškách a citrusech, někdo by v něm mohl najít i med či včelí vosk a různé koření. Překvapivě mu kyselina kolem sedmi gramů dávala sympatickou šťavnatost, živost a kouzelnost podporující divadelní fantazii.

Balet dospěl do finále. Jednak mě u sklenky této Rulandy okouzlil tanec Klárky s Louskáčkem, tedy ono pas de deux, jednak závěrečný valčík všech účastníků slavnosti. Dobře to Čajkovský načasoval, nejprve zklidnění při bravurních baletních figurách obou sólistů, poté mohutný závěr celého sboru svádějící se přidat. Duše plesala, sklenka vína k tomu dodávala noblesu. Lepší začátek vánočního týdne jsem si nemohl přát.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat