Pravidelní čtenáři

neděle 13. prosince 2020

Slavnosti bublinek

Mám to asi tak, jako většina lidí, co pijí rádi víno. Volíme mezi bílými a červenými, mezi tuzemskými a zahraničními, mezi mladými a vyzrálými… Něco máme radši, ale z principu se nevyhýbáme žádnému vínu, o kterém se dá aspoň trochu předpokládat, že nás potěší, zpříjemní setkání s přáteli, vyplní fajn večer. No jo, ale jak to máte s bublinami?

Už jsem tu v několika textech naznačil, že po sektech jakéhokoliv druhu sahám především ve dnech, kdy něco u nás doma slavíme. Otevřeme lahev pomalým povytažením špuntu, víno zašumí a už se dere ven do sklenek, aby nám udělalo radost co možná nejdříve. Ve štíhlé sklenici nastane okamžitě koncert bublinek, předhánějí se, která bude co nejdříve na hladině, vyskočí ven do prostoru, kde očekává toho, kdo si chce k ní přivonět, podlehnout pokušení skrytému uvnitř skleničky.

Dá rozum, že sekt je něco jako šlechtic mezi víny, štíhlý, urostlý, voňavý, na vysoké noze… Proto také k němu tak přistupuji, nenechám ho čekat někde v koutě, nabídnu mu při ochutnávání veškerou svou pozornost a úctu. Vzpomínám z mých ochutnávek na řadu milých setkání s těmi nejlepšími z nejprestižnějších značek sektů. Ať už ze Champagne, nebo z jiných oblastí Francie, Španělska nebo Itálie. Není to však zdaleka tak často, jak bych si přál. Když už mám náhodou absťák, zajdu si alespoň na skleničku. Takovým super místem je u nás pod Vyšehradem ve Vratislavově ulici krámek s naprosto vypovídajícím názvem Champagne. Dám si tam občas skleničku, byť bych měl za tu samou cenu v supermarketu celou lahev…


Pochopitelně nejčastěji však čelím výzvám těch našich domácích sektů. Teda nemyslím teď na to, že bych si je dělal sám, to snad ani nejde, ale na to, že máme v Čechách několik velkých výrobců a pak desítky nadšených vinařů, kteří svůj sortiment vín doplňují právě o sekty. Takže ani kdybych nechtěl, podlehnout tu a tam musím, lahvinku si zakoupím a pak už se těším na první příležitost, abych onu šumivku ochutnal.

A že těch příležitostí teď bude, co? Vánoční svátky a příchod nového roku si přímo říká o to, abychom si připili dobrým sektem. Šampaňské v jakékoliv podobě neodmyslitelně patří k podobným oslavám speciálních příležitostí. Pokud máte pocit, že se bublinky nehodí na štědrovečerní večer, tak jen proto, že jste to patrně doposud nezkusili. Doporučuji se proto letos na to nachystat, zvolit jedno z těch šumivých vín, co vám udělá radost a vyzkoušet, jaké to je… Určitě tím Ježíška potěšíte.

Mám ve své vinotéce několik nachlazených sektů, které jsem si přinesl z těch málo letošních ochutnávek, co podařilo uspořádat. Dojde na ně, to vím určitě. Přesto však nevěrně pokukuji po dalších. Třeba jako teď v pátek, kdy jsem opět uhnul ze silnice na krátkou zastávku ve vinařství Wilomenna Pod Chlumem. Ani jsem neplánoval, že tam narazím na sekt. Přece jen Lubomír Bílík tento projekt nastartoval teprve před několika roky, tedy abych byl dobře pochopen, spíš chci naznačit, že pěstování hroznů a výroba vína je běh na dlouhou trať, kde sekty jsou rozhodně až na konci snažení…


A ono to tam bylo. Kupoval jsem jako obvykle šestku vín do krabice, když při prohlídce překrásného klenutého sklepa jsem ji uviděl. Lahev sektu Wilomenna… Na mou otázku, jakéže to je, následovala bezprostřední reakce přítomného sklepmistra. Božské, chcete ochutnat? Při představě, že jako řidič budu koštovat lahev sektu, jsem se zhrozil. Ale, to už lezl korek ven, natlakovaná lahev mu pomohla povyskočit a do mé skleničky se už lil degustační vzorek.

Ročníkový sekt Wilomenna Brut 2015 byl vytvořen lahodnou kombinací tří odrůd Veltlínského zeleného, Chardonnay, Pinot Noir v klaretu. Byl vyroben tradiční francouzskou metodou champagne. Hrozny pocházejí z místních vinic na vulkanickém podloží, jak z vinařství Pod Chlumem, tak od sousedního pěstitele Chardonnay. Díky znalosti původu je garantována kvalita, dohlíží se na pečlivý ruční sběr a zpracování. Víno následně prochází druhotným kvašením v lahvi po dobu 24 měsíců. 

Jak chutnal? Vůně i chuť byla hodně živá, výrazně ovocná, jablíčka, broskve, citrusy… Vím, že brut není o nepřítomnosti cukru, ale spíš o vyváženosti chutí, aby sladkost nebyla dominantním dojmem. A to se podařilo. Bylo mi i po tom jednom doušku jasné, že podlehnu. Zkrátka letos vánoční svátky prožiji aspoň chvíli s Wilomennou. Šťastné a veselé…

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat