Pravidelní čtenáři

sobota 19. prosince 2020

Pěkné svátky

Závěr roku vybízí k určitému bilancování, hodnocení všeho, co se odehrálo, co se povedlo nebo naopak nepovedlo. Zároveň je také konec roku vyhrazen různým firemním vánočním večírkům či setkání přátel, kteří si chtějí popřát pěkné Vánoce a hodně štěstí do nového roku.

Mě k lehkému bilancování přivedla celkem nechtěně jedna událost, které se většina lidí snaží vyhnout, neboť jak se říká „stěhovat se je horší než vyhořet“. Naštěstí se nestěhuje naše rodina, tedy domácnost, ale kancelář. Při balení věcí do krabic jsem se zarazil u přihrádky s pomyslným označením soukromé poznámky. Mám totiž v kanceláři schované degustační a jiné poznámky, které se týkají vína.

Bez diskuse byl tento rok výrazně ovlivněn heslem „covid“ ve všech pádech i slovních tvarech. Lamentování však už bylo dost, tak ať skončíme alespoň trochu pozitivně. Při tom mém prohlížení poznámek jsem byl velice překvapen, kolik jsme toho přes všechny nešvary stihli degustovat, navštívit a vypít.


Ze všech navštívených degustací, které byly velmi přínosné a profesionálně vedené, výrazně vybočují dvě vzdělávací akce, které jsem absolvoval. První je seminář s názvem „Úvod do degustace vína“, kterou pořádá Národní vinařské centrum ve Valticích, druhou mezinárodní zkouška WSET v první úrovni. Nechci tady popisovat, s kolika vzorky jakých vín jsem měl možnost se setkat, ani jaké chutě nebo vady se dají rozpoznat. Důležité pro mě je, že jsem měl možnost poznat systematický přístup a postupně se učit jej používat. To je pro mě největší benefit.

Ne náhodou jsem začal vánočními večírky. I ty se nakonec k mé veliké radosti uskutečnily. Mé dvě spřátelené společnosti, tedy Alifea a 2 Winelovers, využili krátkého přestupního okénka do psa trojky (schválně jestli tomu bude někdo za pár let rozumět) a uspořádali degustaci jako poděkování svým přátelům a zákazníkům.

Každý na to šel trochu jinak. Alifea to pojala spíše jako večírek, kde se kromě výborného občerstvení prezentovalo 20 vzorků vín, které jsou určené pro každodenní pití, zároveň ale představují za rozumné peníze výbornou kvalitu. Tedy takzvaně maximální orientace na poměr ceny a kvality. Většina vín se pohybuje kolem dvou stovek, takže velice slušná cena. Pokud bych chtěl nakoupit dobrá vína na každodenní pití, vím, na koho se obrátit.

Vás ale určitě zajímá, co jsme ochutnali. Seznam přikládat nebudu, zmíním mé největší překvapení. Prvním je vinařství Pod Radobýlem a jejich Müller Thurgau 2019. Víno připomínalo spíše německý styl s pěknou kyselinou a krásnými tóny citrusů, broskví a jemnou mineralitou. Druhým příjemným překvapením je vinařství Ilias a jejich Veltlínské zelené „Stará hora“ v pozdním sběru 2019. Ten zase naopak připomíná spíše rakouský styl. Pěkné květinové tóny ve vůni, chuť ovocná s dotekem angreštu, limetky a citrusů. Z červených mě oslovily vlastně všechny vzorky, těžko nějaký vyzdvihnout. Nejméně se orientuji ve španělských vínech, proto pro mě bylo velkým překvapením Tempranillo 2019 z vinařství Monte Real a rozhodně jsem nebyl sám. Víno plné bobulového ovoce s pěknou tříslovinou stojí za to ochutnat.

Matouš z 2 Winelovers pojal degustaci jako přehlídku nejlepších vín z portfolia, nikoliv nezbytně nejdražších. Opět předvedl, že je mistrem svého oboru a poutavým výkladem mě ujistil o tom, že svět kalifornských vín je jeho parketou. Specializace jeho e-shopu na Kalifornii je určitě správný krok. Večer byl ve znamení vinařství Cline Cellars, Peter Franus a Mettler Family. Co dodat? Sauvignon Blanc od Cline Cellars, Brandlin Zinfandel od Petera Franuse i Petite Sirah od Mettlerů představují absolutní špičku toho, co je možné u nás za rozumné peníze pořídit. Kalifornie si vybudovala cestu, kdy se nesnaží napodobovat vína z Evropy, ale spíše vyzdvihuje typické znaky místního terroir. To se mi líbí. Těším se na porovnávací degustace s Evropou, jakmile to situace dovolí. Jsou v plánu už nějakou dobu.

Doufám tedy, že příští rok bude méně chaotický, více předvídatelný a že si užijeme dobrého vína nejen v pohodlí našich domovů, ale i ve společnosti, tak jak vínu sluší.

Milí přátelé našeho blogu, rád bych všem popřál klidné Vánoce, hodně zdraví, úsměvů na tváři a sklenic plných dobrého vína! 

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat