Pravidelní čtenáři

středa 30. prosince 2020

Sváteční rozjímání u skleničky s Mirkem, naším ambasadorem pro rakouská vína

Potěšilo mě, že se do naší poddvorovské party obrážející pravidelně otevřené sklepy tamějších vinařů začlenil Mirek. Fanda do vína, a navíc disponující oproti mně nezanedbatelným bonusem. Pracuje řadu let v rakouské oblasti Kremstal, vína odtud má rád a dokáže o nich zajímavě vyprávět… Letos nám dokonce přivezl pár vzorků na ochutnání, moc dobrá degustace to byla. Všechno by to bývalo pokračovalo, kdyby se proti nám nespiknul čínský vir. Plánovali jsme totiž u něho prodloužený víkend a putování po heurigen, kde místní vinaři nabízejí víno k ochutnání ze svých sklepů. Nevyšlo to, věřím však pevně, že příští rok koronáč porazíme a na rakouská vína dojde.

Z televizního zpravodajství sleduji, že jsou na tom s covidem naši jižní sousedé tak nějak podobně. Bojují s ním statečně a přijímají opatření možná ještě tvrdší než my. Úplné lockdowny však moc ochutnávkám vín nepřejí ani tady u nás, ani u nich. Napadlo mě tedy, že bych Mirkovi položil pár otázek, jak to v Rakousku teďka s vínem vlastně je. Snad mi nedá košem...

R: Mirku, dostaneš se v Rakousku v průběhu vašeho nouzového stavu k ochutnávce vína? Vybavuji si, jak jsi nám vyprávěl, že se cestou z práce občas stavíš v některém vinařství a uděláš si radost lahvinkou dobrého vína. To teď asi nejde, co?

M: Rodane, není to takové, jako to bývalo v době předcovidové. V létě se žilo normálně a opět jsme mohli navštěvovat příjemné „Heurigeny“ a ochutnat něco přímo z produkce vinařů. To bohužel skončilo 2.listopadu se zavřením gastronomických provozů a od této doby musíme dát pouze na prodej vína s sebou. Nicméně pokud máme svého oblíbeného vinaře, vždy je možno zakoupit nějaké bedýnky na základě výběru, nebo předem něco vybrat na internetu a poté se stavit pro své oblíbené víno. Ale rád bych podotkl, že pravděpodobně se znalostí toho, že víno je v Rakousku spjato s kulturou, současně prostředkem přátelské komunikace a i nedílná součást gastronomie, tak i v době tzv. lockdownu byla většina vinoték otevřena a mohlo se nakupovat jako obvykle, snad jen s omezenou otvírací dobou a s rouškami.   


R: Je šance si dát v Rakousku víno ve společnosti přátel? Můj kamarád Jarda, se kterým tento blog naplňujeme našimi texty, tvrdí, že na víno, které by měl pít o samotě ani nemá chuť. Je tvor společenský, má potřebu se u vína bavit. Tak jak je to u vás, všechno zavřeno, nebo se najdou výjimky umožňující někam zajít na víno?

M: S tím, kam si zajít na víno je skutečně nyní problém. Koupit domů si mohu takřka vše, pokud člověk ví, kam zajít a kterého vinaře navštívit. Nejsou zde většinou ani tzv. česká okénka – asi vzhledem k chladnějšímu počasí není zrovna příjemné a kulturní pít víno na ulici. Navíc, lidé asi mnohem více respektují (alespoň mimo Vídeň a velká města) opatření - kolik lidí se může scházet a ostatní nařízení. Na druhé straně je všeobecně známo, že forma podpory zavřených restaurací, kaváren a gastronomie zde byla ihned vyhlášena poměrně transparentně, takže provozovatelé mají jistou náhradu obratu za listopad např. 80% obratu a za prosinec 50% obratu. V současnosti máme snad světlo na konci tunelu – 18. ledna 2021 by se mělo za jasných opatření otevřít. Pozitivem je, že opatření, a to jak zavírání, ale i otvírání provozoven je ohlašováno s dostatečným předstihem, aby nedocházelo ke zmatkům.

R: V Čechách se teď začalo téměř všechno nakupovat přes e-shopy. Víno nezůstalo stranou. Dopřávám si krabice vybraných moravských vín, případně i něco od vás, z Německa, Itálie, či Francie. Zasáhl vás rovněž tento fenomén dodávek vína přes messengera bez předchozí ochutnávky?

M: E-shopy jsou fenoménem doby, víno bylo možno nakupovat přes ně u celé řady vinařů, především u těch větších. Já jsem toho nikdy nevyužil, protože raději zajedu k dodavateli přímo, byť po předchozí domluvě. Jak už jsem však zmínil, Ursin Haus v Langenlois nebo třeba vinařství Winzer Krems i vinotéky ve Weinviertelu jsou k dispozici přímo jako prodejna, bohužel však bez prohlídek a ochutnávek jako dříve.

R: Zažil jsem tu u nás i webovou degustaci… Frčí v Rakousku tato on-line setkávání, kdy si každý u svého počítače otevře lahvinku vína a povídáte si přitom navzájem přes sítě?

M: To máš přesně pravdu. Víš, cestovní omezení dělá divy. Dříve jsem najezdil spoustu kilometrů a nebyl problém posedět u sklenky vína přímo s přáteli ať už na rakouské, či moravské straně hranice. Nyní je využití technických možností nezbytností. V tomto roce moji kamarádi a spolužáci slavili vesměs kulatá výročí a tak jsme nejednou diskutovali o víně a nejen o něm přes mobilní aplikace. Člověk se tak zapomene, že po čase degustace se mi několikrát stalo (ač jsem byl sám pouze u PC nebo mobilu), že když kolega dopil svou sklenku, tak jsem mu bezelstně nabídl: „ počkej, Ty máš už prázdnou skleničku, naleju Ti tenhle výborný vzorek“. Bohužel to zatím virtuálně po síti moc nejde… 

R: Přece jen položím na závěr alespoň jednu normální otázku. Stačil sis v této podivné době povšimnout, jakáže to byla ta letošní sklizeň? Chválí si ji vinaři? Můžeme se těšit na dobrá vína z ročníku 2020?

M: Záleží na oblasti a konkrétní odrůdě. Vzhledem pro přírodu k dlouho toužebně očekávanému vlhčímu vegetačnímu období se sklizeň posunula do normálních termínů, a proto jsem ještě neměl možnost příliš srovnávat. Podstatné je, že si vinaři nestěžují na letošní úrodu, z hlediska výnosů i kvality. Zatím jsem si v listopadu zakoupil pouze jako závdavek od vinařů Winzer Krems jejich tradiční mladá vína Cuvée Junger Österreicher a Junge Österreicherin 2020 (Mladý Rakušan a Mladá Rakušanka), což jsou příjemná vína na běžnou spotřebu, pár jsem jich v Česku rozdal – a ať si pánové či dámy v rámci rovnoprávnosti vyberou, které víno je pro koho více blízké či chutné… Mám však avízo, že v Traisentalu – což je oblast na pravém břehu Dunaje směrem k St. Pöltenu, se urodily tradičně dobré vzorky – z kategorie Traisental DAC. Uvidíme a snad společně ochutnáme, tato oblast je totiž zase trošku něco jiného než tradiční Weinviertel či Wachau.

Děkuji za rozhovor a zajímavé postřehy. Až se doba zklidní, domluvíme se s Evženem a vyrazíme celá poddvorovská parta za tebou. Moc se těším, až objevím mnou dosud neprobádaný svět rakouských vín.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat