Pravidelní čtenáři

neděle 17. ledna 2021

Illuminati Vini

Přiznám se, že mě poslední Rodanův text o nejlepších italských vínech pobavil. Taky se ke mně v posledních dnech dostalo několik hodnocení nejlepších vín renomovaných časopisů či vyhlášených hodnotitelů. Mě pro změnu zaujal Wine Spectator, ve kterém se už poněkolikáté na špici objevil Pinot Noir Dundee Hills Reserve 2017, The Four Graces. Zajímavé na tom je, že tento Pinot je považován za nejlepší mimo Francii, a možná vás překvapí, že je z Oregonu. Ale na text týkající se Nového světa, případně Bottle Shocku, se teprve chystám, tak nebudu předbíhat.

Teď však k vinařství Illuminati a jejich Montepulciano d´Abruzzo, o kterém se zmiňuje Rodan. Ne náhodou jsem ukryl zmínku o tomto vínu jen tak ledabyle mezi řádky, když jsem se svěřoval o zážitcích z ochutnaných vín na přelomu roku. Pozorný čtenář si možná všiml, že to bylo dokonce dvakrát. Rodan každopádně, má ode mě bod. Pravdou je, že jde o mimořádné víno a jistě stojí za to se o něm zmínit.

Ale pěkně všechno popořadě. Jak jsem k němu vlastně přišel? Byl součástí jednoho balíčku renomovaných italských vín od naší kamarádky Petry z Wine of Italy. A jen tak mezi řádky, byl tam i Ciacci Piccolomini d`Aragona, kterého Rodan v žebříčku vybraných italských vín zmiňoval.

Vinařství Illuminati by si zasloužilo krátké představení, takže jak to všechno začalo? Vinařství založil v roce 1890 Nicolo Illuminati na pahorcích mezi městečky Nereto a Controguerra v nadmořské výšce 300 metrů nad mořem, na půli cesty mezi Jaderským mořem a Apeninami. Se stejným nadšením pak vedl vinařství s přispěním celé rodiny jeho vnuk Dino, v současné době celé vinařství převzal syn Dina Stefano. 

Illuminati Vini je právem považováno za jedno z nejlepších vinařství v Abruzzu. Je to především zásluha Stefana, že pozvedl vinařství na nejvyšší možnou kvalitativní úroveň. V současnosti má celkem 110 ha vinic osázených především typickými odrůdami pro tuto oblast, tedy Montepulciano d´Abruzzo, Trebbiano a Passerina. 

Vinařství se u nás pravidelně účastní prestižní přehlídky italských vín Gala del Vino Italiano, kterou pořádá společnost Chovan, která sem tato vína dováží. Mnozí z Vás tuto akci znají a věřím, že někteří z vás byli i zklamáni, že se loni bohužel v oblíbeném formátu nekonala. Nicméně, aby milovníci italských vín o nic nepřišli, uspořádal pan Chovan alespoň prezentaci zajímavých vín, byť bez osobní účasti vinařů, kterým to koronavirus neumožnil. Nemohl jsem na této ochutnávce chybět, a právě tam jsem se s víny vinařství Illuminati setkal poprvé.


Hned na úvod chci říci, že oceněné Montepulciano d´Abruzzo, Illuminati, Ilico Riserva 2017, které se umístilo na předních příčkách hodnocení Wine Enthusiast, jsem možnost ochutnat neměl. Pokud vím, Wine of Italy ho standardně v ČR neprodává. Představuje odrůdu Montepulciano d´Abruzzo v základní podobě, předpokládám, že bude podobné vínu Lumeggio.

Ovšem velkou lahůdkou bylo Zanna Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG Riserva Illuminati Vini. Oblast Colline Teramane je apelací DOCG od roku 2006. Vinice Zanna se nachází na pravém břehu řeky Tronto, na úbočí ve výši cca 300 m n. m., v těsné blízkosti Jaderského moře. Je to nejlepší vinice vinařství.

Jedná se o jednoodrůdové víno, které se vyrábí jenom v příznivých ročnících. Ruční sběr hroznů je samozřejmostí, stejně jako jejich velmi pečlivá selekce před ohleduplným lisováním. Celý proces kvašení v nerezových tancích je bedlivě monitorován a věnuje se mu mimořádná pozornost. Po ukončení malolaktického kvašení se víno stáčí do velkých sudů ze slovinského dubu, kde zraje 24 – 26 měsíců.

Víno má tmavě rubínovou barvu, která časem přechází až do granátové. Ve vůni jsou patrné ostružiny, můžeme najít též sušené ovoce a květy. Je to víno mimořádného těla, s měkkými tříslovinami a sametovým výrazem. Velmi dobře se hodí k červeným masům, uzrálým sýrům, gorgonzole.

Co říkáš Rodane, uděláš si někdy radost a koupíš si některé z vín od Illuminati? Pokud váháš, tak zkus pro začátek Lumeggio, to je ještě celkem dostupné, to se dá pořídit do tří stovek. Zanna je pak trochu výš, na to potřebuješ stovek minimálně sedm, a absolutními peckami jsou Pieluni Montepulciano d’Abruzzo DOCG Riserva a Lumen Controguerra Rosso D.O.C. Riserva, u toho druhého je 30 % podíl Cabernetu. Na to ale padne stovek minimálně dvanáct. Tak na co si ceníš lásku k Multepulciano d`Abruzzo?

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat