Pravidelní čtenáři

čtvrtek 28. ledna 2021

Řecké Xinomavro Kali Riza

Jako člověk, který miluje Itálii a ostrov Sardinie obzvláště, přeskakuji mezi řádky Rodanova textu s velkým zaujetím. Vzpomínám na doby, kdy jsem se procházel po Algheru, projížděl krásnou krajinou ostrova s dechberoucí modrou barvou zdejšího nebe umocněnou skalami zbarvenými dočervena nebo seděl v některé z místních hospůdek u kávy nebo sklenky vína. Vzpomínám také na degustaci italských ostrovů, o které se zmiňuje Rodan. 

Přes to všechno, pokud bychom hráli karty, musel bych hlásit trumf. Tím trumfem je víno, které mě tento týden zaujalo natolik, že se dostalo na top desítku mých oblíbených vín. Je jím Xinomavro Kali Riza 2016. Od začátku roku se ze všech stran sype velké množství různých zvýhodněných nabídek vín, většina je od našich známých partnerů, takže je alespoň trochu známe a my bychom nejraději ochutnali všechny. To ale nejde, všechno ochutnat nemůžeme, musíme vybírat.


Balíček vín, ve kterém bylo zmíněné řecké Xinomavro, sestavil Matouš s Adélou z 2 Winelovers. Už jsem o této dvojici několikrát psal, pravidelně se účastním jejich degustací a se zájmem sleduji, jaká vína se objeví v jejich měsíčních balíčcích. Jejich specialita je Kalifornie, ale balíčky Wine clubu prezentují vína a styly z celého světa. To je něco, co mě vždycky láká. Takže vedle Petry Unger z Rakouska, Laurenta Miquela a jeho Albariňa, španělského Bracamonte, kalifornského Cashmere Black a Pinotu Noir od Jakuba Smrčky asi o objednání balíčku rozhodlo řecké Xinomavro a moje zvědavost.

Řecko z pohledu vinařství nepatří mezi největší světové producenty, byť se zde víno pěstuje od nepaměti a některá vína dosahují mimořádných kvalit. Řecká vína jsou vína jižního typu. Díky klimatickým podmínkám se zde pěstují autochtonní odrůdy, které jinde nenajdete. Na dovolených se často setkáte se stolními víny, která se hodí k místním pokrmům a dotváří zdejší atmosféru. Vulkanická půda je bohatá na minerální látky a místní vína jsou vyhlášená svojí lahodnou chutí. Na jejich jedinečné chuti se podílí také délka slunečního svitu a malé množství srážek. Zajímavostí je i vedení vinné révy. Například na ostrově Santorini díky zakopávání výhonků do země jsou původní keře staré i více než 400 let. Když řeknu Assyrtiko, mnozí si na tuto odrůdu, zde hojně pěstovanou, vzpomenou.


Z mého pohledu jsou nejzajímavějšími vinařskými oblastmi Makedonie a Peloponés. Zde se rodí nejkvalitnější vína, která se na rozdíl od těch stolních hodí k delší archivaci a často se dostanou i na export. Odrůda Xinomavro je jednou z nejlepších řeckých odrůd. Často se díky své barvě, kyselině a pevným tříslovinám srovnává s piemontským Nebbiolem. Jen pro pořádek, když říkám Makedonie, myslím tím historické území, které se nachází mimo jiné na území dnešního severního Řecka.

Vinařství Kir Yianni se nachází v oblasti Naoussa v severozápadním Řecku, přibližně sto kilometrů západně od Soluně. Vinice se rozkládají ve vysoko položených oblastech a pěstuje se zde hlavně již zmíněné Xinomavro a bílé Roditis. A jenom poznámka pod čarou, vinařství má skvěle zpracované webové stránky, je radost je prohlížet.

Xinomavro Kali Riza 2016 mě úplně dostalo. Je to víno krásné tmavé barvy, sofistikované struktury a pevné třísloviny. Ve vůni jsou patrné tóny divokých jahod a koření. V chuti dominuje tříslo, chuť navazuje na vůni, rozeznávám jahody a granátové jablko. Velmi dlouhý závěr. Ze zvědavosti jsem šmejdil po hodnocení, Robert Parker 90+, Decanter 92.

Co dodat? Kyselé černé, to je překlad Xinomavro z řečtiny, je víno, které se mi vrylo nezapomenutelně do paměti. Podobně, jako tomu bylo u vín z Portugalska. Dá se sehnat kolem čtyř stovek, za které nepochybně stojí.

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat