Pravidelní čtenáři

pátek 1. ledna 2021

PF 2021

S blížícím se koncem roku nastává čas na jeho zhodnocení. Všude slyšíme, že to byl rok šílený, komplikovaný, nepředvídatelný a mnoho dalších negativních přívlastků. Je to samozřejmě pravda, ale určitě přinesl i něco dobrého. Jedním z těch dobrých počinů je vznik našeho blogu, tak pojďme zhodnotit uplynulých 9 měsíců, co se na Koštýřovinách pravidelně objevují naše texty.

Publikované blogy zahrnují všechny oblasti a témata týkající se světa vína, odrážejí naše zážitky nebo vzpomínky. Snažíme se to ozvláštnit i rozhovory a fejetony zamýšlejícími se nad vším, co k vínu patří, případně zavítáme i do světa snů a fantazie. 

Nikdy jsme si s Rodanem neurčovali, kdo a jak bude co psát, nicméně tak nějak přirozeně vyplynulo, že já jsem se letos častěji věnoval vínům ze zahraničí, zatímco Rodan stíhal mapovat i domácí scénu. Je však patrné, že letos jsme se hodně věnovali Itálii. Italská vína jsou našimi favority a asi jsme měli i štěstí na zajímavá setkání s dovozci a vinaři právě z Itálie. Rozmanitost a současně kvalita italských vín si naši pozornost jistě zaslouží.


Vyzdvihnul bych pravidelné degustace s našimi přáteli, dovozci a sommeliéry, díky nimž jsme měli možnost poznat různé kouty světa a mnoho zajímavých vín ochutnat. Však jsme se vám také s Rodanem snažili vždy zážitky zprostředkovat. Za sebe bych asi jako nejpovedenější označil setkání s australskými a kalifornskými víny. Už dlouho se připravuje porovnání s Evropou, moc se na to těším a určitě se o tom zmíním. Já vím, slibem nezarmoutíš, ale toto předsevzetí musím naplnit, už jsem vám to tu koneckonců jednou sliboval.

Jaké novinky náš blog v tom novém roce čeká? Pokud to situace dovolí, mám v plánu dvě cesty do Francie, takže to samo naznačuje, že by se mohla francouzská vína v našich textech objevovat častěji. Jinak však myslím, že zásadní novinky náš blog nečekají. Určitě nezapomeneme na naše domácí vinaře a doufám, že se za nimi budeme moci vypravit, třeba na otevřené sklepy. Těším se, že konečně uvidím Nový Poddvorov a zažiju místní atmosféru, o které tu Rodan poutavě psal.

Závěrem ještě pár slov o tom, jak ten konec roku slavíme u nás. Zpravidla to probíhá ve třech etapách. Tradičně se všichni sousedé schází den před Štědrým dnem, aby si popřáli hezké Vánoce, ozdobili s dětmi stromeček a něco popili. Bývá to většinou směs všeho možného. I letos akce stromeček proběhla, naštěstí jsem vše přečkal bez úhony, vystačil jsem si s lahví Sauvignonu ze Starého Vrchu. 

Mezi svátky mám narozeniny, i ty letos proběhly komorně, následně jsme si ještě připili s Rodanem v jeho kanceláři a při několika vzorcích dobrého vína existenci blogu důstojně zhodnotili. A Silvestr? Bubliny k němu patří, takže proč ne. Ale u nás to není ve stylu půlnočního otevření lahve. Za mě to vidím tak, že bychom všechno, co jsme do té doby vypili, úplně zabili, a první den nového roku by za moc nestál. Hezky si to tedy rozložíme po celý večer. 

Takže všem přeji do nového roku hodně zdraví, optimismu a vykročit pravou!

Jarda


2 komentáře:

  1. Moc fajn zhodnocení, těším se na další rok. Vydržte a hodně dobrých vzorků i inspirace. MChytil

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Mirku, zvládneme-li letos pandemii, rádi se budeme inspirovat společně s Tebou. Tvé texty o rakouských vínech se dobře čtou, děkujeme Ti za ně. Přeji Ti, abys při svých putováních stále nacházel zajímavá vína. Tipy na ně rádi přivítáme. Úspěšný rok 2021. Rodan

    OdpovědětVymazat