Pravidelní čtenáři

čtvrtek 7. ledna 2021

Nemáte-li Amarone, tak si dejte Amicone…

Amarone, víno z italského vinařského regionu Veneto, z oblasti severně od Verony, nazývané Valpolicella, je mezi milovníky vína svým způsobem fenoménem. Každý o něm slyšel, málokdo ho však pil. Mezi jeho základní charakteristiky patří, že je vyráběno jako cuvée z méně obvyklých místních odrůd vinné révy Corvina a Rondinella, případně z dalších schválených autochtonních odrůd. Pro první z uvedených odrůd je typické, že má vyšší kyselinky a ovocnější projev, druhá sice aromaticky nevyniká, ale má slušnou barvu a dává vínu strukturu. 

Typické je, že se hrozny lisují až jako částečně usušené na přelomu ledna a února následujícího roku a procházejí více než měsíční fermentací. Výsledné suché víno, které dostalo svůj název díky svému hořkého projevu, pak dosahuje vysokého procenta alkoholu, začíná někde na 14 %, ale jsou i Amarone s 17 % alkoholu. V chuti lze hledat třešně, višně, švestky, borůvky, ostružiny, čokoládu, perníkové koření a zralé rozinky. Vína různých výrobců se pak liší i dalšími tóny, jako je tabák, černý čaj nebo kouř z dřevěného uhlí.

Měl jsem párkrát šanci ochutnat vzoreček Amarone na degustacích italských vín, ale ještě se mi nepodařilo se s tímto typickým italským vínem sžít. Koneckonců, ceny taky nejsou k většímu holdování právě příznivé. O to více jsem zpozorněl, když jsem na předvánočním nákupu v Makru narazil v akci na jiné víno v krásné těžké lahvi s názvem Amicone. Navíc s dovětkem, že se vyrábí ve stejném regionu, ze stejných odrůd a podobným způsobem jako slavné Amarone. Jinak je to asi vše, co je spojuje, na rozdíl od něho se nezačleňuje do žádného DOC či DOCG, je nabízeno jako IGT. Ale i tak, uznáte sami, kdo by odolal…


Ochutnal jsem tedy Amicone, ročník 2017, z nabídky švýcarské nadnárodní vinařské skupiny Schenk Group, která v Itálii rozvíjí několik značek díky spolupráci s kvalitními malými producenty působícími v různých regionech. Právě v oblasti Valpolicella spolupracuje s vinařstvím Cantine di Ora, které je pod Amicone podepsáno. Vedle toho zde nabízí i Amarone, Valpolicellu Ripasso, Soave a další vína.

Jak mi tedy toto malé Amarone chutnalo? Suché rubínově červené víno plné chutě, aromaticky ho charakterizuje ovocitý projev, ve kterém jsem identifikoval černý rybíz, maliny a tmavé třešně. Každopádně víno bylo sametově měkké, možná až marmeládové, s nádechem koření a čokolády. Kromě fermentace moštu z vysušených hroznů v nerezu pak víno dozrálo i v dubových sudech, což se na celkovém projevu rovněž podepsalo. Mohu potvrdit, že doporučení si ho nalít pro zahřátí během dlouhých zimních večerů pro něj i díky poměrně vysokému alkoholu sedělo. Čím déle jsem měl lahev otevřenou, tím zalézaly taniny do pozadí a projevovala se v něm ovocná zavařenina. 

Do porovnávání s velkým Amarone se zatím pouštět nebudu, sblížit se s ním mě ještě čeká. S klidným svědomím však mohu Amicone doporučit. Nehledejte v něm mimořádný zážitek špičkových vín z Piemonte, ale určitě mnohému dokáže zpříjemnit večer a skvěle doplní potěšení z hovězího steaku na talíři.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat