Pravidelní čtenáři

středa 18. srpna 2021

Léto ve znamení ryzlinků

Letošní léto se mi do paměti vryje jako léto, které bylo jednoznačně pod taktovkou německých ryzlinků. Ne že by se nic jiného neodehrálo. Akcí byla celá řada, ale trojice vinařství, která zastupují jednotlivé styly a regiony byla tak dominantní, že trumfla všechno okolo.

Minule jsem psal o vínech z Mosely, a sice o vinařství Peter Lauer. Snad jen malé upřesnění, že se jedná o vinařství z moselské oblasti, konkrétně z městečka Ayl na řece Sára. Také jsem se zmínil o tom, že přijede do Prahy představit svá vína vinařství Prinz Salm. To všechno se moc podařilo, o slíbené vinařství Prinz Salm rozhodně nepřijdete.

Jízdu na vlnách ryzlinků nicméně zahájilo představení mimořádného vinařství Domdechant Werner začátkem července, které je legendou nejen v Německu, ale i za hranicemi. Jedná se o vinařství z oblasti Rheingau, konkrétně se nachází v obci Hochheim am Main. A snad ještě konkrétněji asi 5 km vzdušnou čarou od soutoku Mohanu a Rýna, tedy od Mohuče. Vinařství hospodaří na 14 ha a z 98 % produkuje bílá vína, která v menším množství doplňuje Pinot Noir.


Vinařství bylo založeno již v roce 1780 a stále si drží svůj styl plných, strukturovaných a tradičních Rieslingů. Nese jméno zakladatele Domdechanta Wernera, který byl tak trochu kardinál Richelieu a věnoval se výrobě vína velmi intenzivně. Podobně jako třeba slavný Dom Perignon. Domdechant nebo také Domdekan (po rakousku) je totiž vlastně takový úředník v rámci kapituly, přesně řečeno vede ji. Tato vína prý učarovala i Thomasi Jeffersonovi a byla oblíbená u anglického dvora už před návštěvou královny Victorie v roce 1850.

My jsme měli možnost ochutnat dvanáct vzorků od toho vinařství od suchých vín až po sladká spätlese a auslese. Většinou se snažím vyhýbat se analytickým popisům jednotlivých vín, raději než seznam mám nějaký významný zážitek s vínem nebo s událostí s ním spojenou. Takže spíše obecně, základní Domdechant Werner Guts Riesling Trocken 2019 je pomyslnou vstupní branou, kterou se k vínům dostanete. Ovšem minerální Riesling, suchý, se střední kyselinou i tělem a delší dochutí, nastaví laťku hodně vysoko. Šťavnaté, minerální ryzlinky v kategorii Erste Lage s tóny tropického ovoce, žlutého melounu a jemnou kouřovou linkou díky výrazné mineralitě jsou již k pití, ale budou se zlepšovat. Kirchenstuck Hochheim, Riesling, "Grosses Gewächs" je noblesní, výrazný ryzlink z vinice, jejíž stáří přesahuje 60 let. Ve víně jsou patrné náznaky včelí plástve a petrolejových tónů, doplněné o koření a sušené byliny. Výrazná kyselina víno předurčuje ke skvělému stárnutí.


Tím zážitkem, takovou pomyslnou třešní na dortu byla vlastně kolekce vín auslese, která se standardně na místním trhu neobjevuje, nebylo možné ji ani na degustaci koupit. Jak říkám, nechci naše čtenáře sytit analytikou, ale umíte si představit obsah cukru v této kategorii. Přes 60 g u pozdních sběrů a přes 100 g u výběrů. Přesto mě tato vína nesmírně bavila a nebyl jsem sám. Ovšem tak zhruba polovina všech účastníků cukr nemusí, takže si umíte představit, jak nádherné bylo vracet se k jednotlivým vzorkům zase a znovu. Obvykle je bitka o to, kdo ukořistí poslední dolití z téměř prázdné lahve. Tady ne. Ve společnosti stejně naladěných pár milovníků nabušených ryzlinků to byla pastva pro duši, umocněná vymýšlením sladkých dobrot, které by k těmto vínům ladily.

Dnešní trend je jasný. Produkovat co možná nejvíce autentická vína s respektem k přírodě a vyjádřením terroir – no a taky co nejsušší. Jiná situace může nastat právě u této odrůdy. O cukrech v souvislostech s odrůdou Rieslig je pochopitelně často vedená diskuse. Vinaři z Německa, zejména ti, kteří hospodaří již několik generací, však mají jasno. Naše postupy, které jsou tradiční, děděné po generace, si zachováme. V tom s nimi naprosto souhlasím a sám bych moderním trendům také zcela nepodlehl. Jinak samozřejmě souhlasím s trendem nechat to co nejvíc na přírodě a hospodařit s respektem a pokorou.

P.S. Dnes je mezinárodní den Pinotu Noir. Jednoduchá odrůda to není, spíš takový vinařský doktorát, tak si zkusme dát aspoň jednu sklenku, ať ty vinaře oceníme! 

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat