Pravidelní čtenáři

čtvrtek 5. srpna 2021

Moravský kabernet

Kdo z vás čte mé texty již delší dobu, určitě registruje, že jsem trochu rozpolcený, co se týká preferencí konzumovaného vína. Jednak tu referuji o ochutnávaných vínech z mých zásob, což jsou pochopitelně většinou spíše mé oblíbené odrůdy, jednak stále hledám nové a třeba i pro mě dosud neznámé vzorky. Tak dneska zůstanu spíš u těch, které málokdy opominu.

Letošním otevřeným sklepům v Novém Poddvorově jsem tu již věnoval několik blogů. Konečně, proč ne. Líbí se mi tam, pochvalu si tato akce určitě zaslouží. Tak snad nebude vadit, když přidám ještě jednu úvahu. Jaká odrůda vinné révy mě tam zaujala? Asi překvapivě to byl letos Merlot, se kterým vylezlo hned několik vinařů, a žádné z prezentovaných vín mě nezklamalo. Mezi víny, které jsem si vezl z Poddvorova domů, však bylo kupodivu i hodně krabic s jiným červeným vínem. Asi byste neuhodli. Cabernet Moravia…


Moravské červené víno to bude mít vždycky těžké. Kdo nevyhledává právě vlašáky, rýňáky, veltlíny a další bílá vína, tak se poohlíží spíše po vínech z dovozu. Kolik já už slyšel argumentů, že na Moravě nejde dobré červené vyrobit. Tak s tím si dovolím nesouhlasit. Už jsem na pěknou řádku povedených kousků narazil, a koneckonců, asi mám pro vyšší kyselinku a ovocné tóny ve víně slabost.

V sedmdesátých letech hledal šlechtitel vinné révy Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi, co leží jen pár kilometrů od Poddvorova, cestu k modrým hroznům, kterým by se zde dařilo. To se mu nakonec podařilo, urodila se tu nová odrůda, ze které se od osmdesátých let začalo pokusně vyrábět víno, kterému se tu tak nějak spontánně neřeklo jinak než Kabernet Moravia. Pár let to ještě trvalo, než byla nově vyšlechtěná odrůda v roce 2001 zapsána do Státní odrůdové knihy České republiky. Jinde se zatím ani nepěstuje, možná okrajově na Slovensku.

Jak tedy vlastně odrůda Cabernet Moravia přišla na svět? Jde o kříženec odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc. Už jste zpozorněli? Právě kabernetová odrůda Cabernet Franc z francouzského regionu Bordeaux se zasloužila o úspěch nově vyšlechtěné révy, byť ovocitost zweigeltu taky není marná. Každopádně z odrůdy Cabernet Franc pocházejí velmi povedená vína, která jsou typická výraznou plností, vůní malin, někdy i fialek, a jasnými tóny černého rybízu. V teplých oblastech, kde tyto hrozny dobře dozrávají, lze najít i malinový nádech s marmeládově širokou chutí. Víno vyrobené pak bývá velmi barevné, má nižší kyseliny a jemné třísloviny.

Jak tak postupně znovu ochutnávám dovezené vzorky, musím pochválit Cabernet Moravii hned od třech vinařů. Aniž bych měl ambice hodnotit, kdo z nich byl nejlepší, berte to ode mě tak, že vám bude chutnat kterékoliv z nich. Tak pojďme na to.

Určitě se víno Cabernet Moravia, ročník 2018, povedlo vinařství Vitisberg Ondry Konečného. Já v něm našel svůdné tóny přezrálých až marmeládových višní. Oceňuji jeho sametovost a harmonické taniny. Těšil jsem se taky na stejnou odrůdu od Milana Sůkala, ročník 2020. Vůbec byl zázrak, když jsem propadl jejich výtečnému Merlotu, Pinot Noir a cuvée z těchto odrůd pod názvem Pro přátele, všechno vína v nejlepších letech, že jsem si vzal i krabici jejich mlaďoučkého vína Cabernet Moravia. Každopádně to bylo úžasnou pitelností, je to víno, které ve vás mizí, aniž byste si to dvakrát uvědomili.

Nakonec si nechám Pavla Veselského. Na jeho Cabernet Moravii jsem tu vyrostl. Celou tu dobu, co do Nového Poddvorova jezdím, si jeho víno z této odrůdy odvážím. Nedám na něho dopustit, byť jsou pochopitelně i u něho lepší a horší roky. Jak jsem se už zmínil, když hrozny nedozrají, tak s tím ani super vinař nic neudělá. Letos v nabídnuté Cabernet Moravii, ročník 2020, se mu to povedlo parádně. Kromě vymačkané šťávy z peckovin do vína musel rozdrobit hořkou čokoládu, přidat drobet tabáku a voňavého koření. Asi přeháním, ale tak moc mi to chutnalo.

Cabernet Moravia na Podluží patří. Kdykoliv tudy pojedete, stavte se pro některou z doporučených lahví. Věřím, že vás  tato vína od vinařů z Poddvorova nezklamou.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat