Pravidelní čtenáři

pondělí 28. září 2020

Fajnová moravská šardonka

V předvečer Dne české státnosti jsem si udělal radost. Z mého archivu jsem vytáhl jedno z vín, co jsem si přivezl z letošních poddvorovských otevřených sklepů. Jezdíme tam s rodinou a přáteli pravidelně a už jsem tu o této akci napsal několik textů (třeba tady). Mohl jsem si koneckonců vybrat cokoliv, určitě by mi všechna vína udělala radost. Každý z místních vinařů má sice odlišný rukopis, žádný z nich mne však ještě nikdy v minulosti nezklamal. Rád si z jejich vín vybírám v Poddvorově ta nejlepší, co mi zaručeně budou chutnat, nakupuji a odvážím sebou do Prahy.

Nyní padla volba na Chardonnay, suché víno z ročníku 2019. Víno vyrobilo čejkovické vinařství Vitisberg z vlastních hroznů vypěstovaných na trati Odměry. Můžete mít k pěstování burgundských odrůd na Moravě výhrady, ale jsem přesvědčen, že když se povede rok, tak jak bílá, tak červená vína z těchto odrůd jsou hodně povedená a stojí za to je ochutnat. Koštované víno mělo nazlátlou barvu, příjemně podmanivou vůni, spíše po tropickém ovoci, či zralé hrušce s máslovými tóny, plnou kořenitě ovocnou chuť s dlouhým závěrem. Předpokládám, že nějaký čas leželo na jemných kvasničných kalech, které mu dávalo nádhernou pitelnost. Takové typické víno, které ochutnáte a nemůžete přestat, dokud je co dolévat, poté se díváte do vinotéky, zda by tam nebyla ještě jedna lahvinka, když už, tak ať to stojí za to…


Za vinařstvím Vitisberg stojí Ondra Konečný, kterého spolu s jeho partnerkou Bárou potkávám při ochutnávání jejich vín už od roku 2012. Původně je nabízeli jako Konečný Winery, ale přece jen konkurence Konečných je v Čejkovicích velká. Takže budu fandit jejich počínání i pod novým názvem vinařství. Vinařství nabízí pouze lahvová vína s produkcí do 10000 lahví ročně, a to výhradně z vlastních hroznů s celkovou rozlohou vlastních vinic 1,2 ha. Jejich bílá vína si drží svůj ovocný projev respektující typické odrůdové vlastnosti. Pro zrání červených vín využívají barikových sudů, díky tomu mají vína plné tělo s kulatějšími taniny. Vinařství Vitisberg vyrábí pouze malé partie vín, která jsou zatřiďovaná jako zemská, přestože hrozny dosahovaly ve své zralosti přívlastkových kategorií. 

Ondra má vystudováno vinařství na Mendelově univerzitě, evidentně vínu rozumí, o čemž svědčí i úspěchy na mnoha tuzemských i zahraničních soutěžích. A že svou práci dělá dobře, potvrzuje i ve svém zaměstnání, kdy působí jako enolog ve vinařství Spielberg, o čemž jsem tu rovněž již psal (tady). Ale nazpět k Vitisbergu… Ačkoliv má vinařství prezentační sklep v Novém Poddvorově, hospodaří na tratích v katastru obce Čejkovice, kde svá vína rovněž vyrábí. Pokud byste tedy hledali, odkud hrozny pocházejí, tak byste museli vyrazit na čejkovické tratě Niva hrbatá, Odměry, Díly u včelína, Noviny a Roviny. Zdejší tratě jsou převážně s jižní orientací, složení půdy je jílovito-vápenaté se spraší.

Za ta léta, co Ondru s Bárou na otevřených sklepech potkávám, jsem zaznamenal výrazný krok od vín, která sice chutnají, ale dlouho si je nepamatujete, k vínům, co vás okouzlí hned při koštu a pak vám dělají radost, kdykoliv si je doma otevřete. A to Chardonnay z ročníku 2019 se povedlo náramně. Už teď se těším na další setkání s jejich víny nového ročníku na příštích otevřených sklepech.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat