Pravidelní čtenáři

úterý 22. září 2020

Kabinetní Riesling od Manzů, další ze špičkových vín

Co se bílých vín týká, jedeme nyní s Jardou bezesporu na vlně Ryzlinku rýnského z německých vinařských regionů… Mají jich tam koneckonců třináct, v nich pak stovky vinařství, takže to jen tak neskončí. Pokud však chceme v rámci našeho objevování ochutnat alespoň ty nejcharakterističtější rýňáky, tak lze původ vín zredukovat na tři oblasti. Moselle, Rheinhessen a Pfalz… Včera tu Jarda popsal degustaci Rieslingu z falckého Weingut Pflüger (tady). Je tedy na mně, abych se zmínil ještě o vzorcích ze zbývajících dvou regionů.

V případě rýňáku od Mosely se vrátím opět na vinobraní třetí pražské městské části. Při mém bloudění po Žižkově jsem se dostal na Kostnické náměstí, kde byla dislokována další část stánků s nabízenými víny. Nemohl jsem tam pochopitelně minout nabízená vína z Weingut Dr. Leimbrock. Rodinné vinařství, které již od roku 2013 vede dcera Ulrike, sídlí v Mülheimu na řece Mosele. Odrůdu Riesling pěstují na 92% svých vinic, především na strmých stráních nad řekou v oblasti jejího středního toku. Vinařství toto území nazývá okrouhlíkem, což je v podstatě ostrovní pahorek, který vznikl působením meandrující řeky. Fotografie jejich vinic jsem koneckonců mohl obdivovat na vystaveném propagačním banneru.


Ochutnal jsem z nabízených vín tohoto vinařství Riesling 2017 trocken. Na mne byl výrazně svěží, až bych řekl, že kyselinka mi nabourávala harmonii vína, kterou mám u rýňáků rád. Minerální tóny v plné dochuti již svou slaností přiznávaly mineralitu odrůdy, současně mělo svůj vliv patrně i podloží z šedých devonských břidlic. Dokážu si toto víno představit jako doplněk letních jídel v některé z přímořských restaurací s rybami na grilu, na podvečerní popíjení bych si ho však nevybral.

Zcela odlišný zážitek mi poskytl včerejší Riesling z Wiengut Manz. Tentokrát jde o vinařství působící ve Weinolsheimu, malém městečku v kopcovité oblasti Rheinhessen. Jde opět o rodinné vinařství, patřící již osmé generaci Manzů, jeho tvářemi jsou nyní syn Eric spolu se svým otcem Erichem. Hrozny pěstují na celkem 25 hektarech vinic, přičemž jejich nejprestižnějšími odrůdami jsou Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené a Pinot Noir. Nabídka vín je však podstatně širší.


Výhodou rodinného vinařství s dlouhou historií jsou vinice různého stáří, přičemž ty nejstarší keře dávají opravdu charakteristická vína, byť s nízkými výnosy. Při fermentaci bílého vína macerují rozemleté hrozny a dále pak využívají metodu sur lie, kdy nechávají delší dobu vína ležet na kvasničných kalech současně při pravidelném míchání. Některá bílá vína nechávají zrát i ve dřevě. Červená vína procházejí školením v dubových sudech, ať v těch velkých či malých barikových.

Včera jsem otevřel jeden z jejich základních rýňáků, a sice Riesling Kabinett 2018 trocken. Věděl jsem, že to bude povedené víno, měl jsem možnost ochutnat vzorek již u prodejce K2t, ale přece jen mi nějakou chvíli leželo v domácím archivu a čekalo na svůj večer. Ten právě nastal a já se na víno moc těšil. Nezklamalo. Víno pod šroubovacím uzávěrem se okamžitě rozvonělo po pokoji, při nalévání do sklenek vynikla jeho zlatavá barva.

Není snadné popisovat bohatou vůni a chuť vína, když toho máte najednou plný nos a ústa, každý si v tom najde to své… Určitě bych se osobně hlásil k meruňkovo broskvovým tónům, současně však medovinka, citrusy, a hlavně mineralita přecházející v plném závěru do petroleje. Co víc si milovník Ryzlinku rýnského může přát…

Pokud mne okouzlil jeden ze základních rýňáků z vinařství Manz, není divu, že bych toužil ochutnat ještě další. Při pohledu do vinného lístku je jich v aktuální nabídce hned třináct. Pokud se jimi procházím, jde o vína z různě vyzrálých hroznů, některá vína do polosucha či polosladka, vína z hroznů z jedinečných tratí či z odlišného způsobu výroby. Mám ještě spoustu toho k objevování.

Mám-li to nakonec nějak shrnout, během pár dní jsem ochutnal tři odlišná vína z odrůdy Ryzlink rýnský z různých vinařských regionů Německa. Některé z vín mi při koštu sedlo víc, některé méně. Možná to bylo kouzlem daného okamžiku, podmínkami ochutnávky daného vzorku, nebo pak kvalitou vína uzavřeného do lahve. Co však platilo pro všechna tato vína, šlo o základní úroveň nabízených rýňáků, ostatní vína z jednotlivých vinařství mohou být jen lepší. A to mne těší, máme s Jardou ještě hodně co přechutnávat…

Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat