Pravidelní čtenáři

středa 16. září 2020

Vína ze Šterbergu


Pili jste už damborská vína? Teda možná přesněji vína z Dambořic? Dosud ne? Však já jsem se k nim dostal při sobotním vinobraní na Praze 3 taky poprvé. A to jsem si je ještě musel vyhledat až na Ohradě, respektive v přilehlém BeerGarden. Tam totiž pořadatelé umístili stánky pěti vinařství. A nenabízela se tam žádná neznámá vína, každý jste se už s nimi někde museli setkat. Prezentovala se tam vinařství Sonberk, Vajbar, Spielberg, Machovi a ještě jedno… Vinařství Šterberg. Právě toto vinařství pochází ze zmiňovaných Dambořic.

Kdeže byste měli Dambořice hledat? Na vinařské mapě spadají pod slováckou vinařskou podoblast a konkrétněji do Kyjovského regionu Slovácka. Jsou tam sice nejseverněji položené vinice této podoblasti, ale mají jednu výhodu. Před studenými větry jsou chráněny vrchy Ždánického lesa a Chřibů, viniční tratě jsou umístěny ve zvlněné kopcovité oblasti na sluncem prohřátých jižních svazích. Komu to stále nestačí, možná mohu připomenout známý vinařský cíl v blízkosti, a to je Archlebov, kde sídlí známé vinařství Spielberg.

Měl jsem štěstí, že jsem dorazil ke stánkům s vinaři v době, kdy tu téměř nikdo nebyl. Díky tomu se mi všichni zástupci vinařství dostatečně věnovali, představili mi jednotlivá vína, povyprávěli o nich, zkrátka jsem si to zde mohl užít. Co se týká vinařství Šterberg, vzorky mi naléval Marek Štěrba, jeden ze tří spolumajitelů vinařství.


 
Úplně to první, co mne zajímalo, byla otázka týkající se názvu jejich vinařství. Před dvěma roky se dali dohromady tři kamarádi, bratři Marek a Petr Štěrbovi a Pavel Lattenberg. Uspořádali první společné vinobraní a na základě této spontánní akce, která zafungovala, padlo rozhodnutí o propojení jejich sklepů do jednoho vinařství. Koneckonců i jeho název Šterberg vznikl propojením částí obou příjmení…

Určitě vás zajímá, jak chutnají damborská vína z vinařství Šterberg. Na vinobraní nám jich představili šest. Postupně jsem do své sklenky dostal Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Muškát moravský, Veltlínské zelené a Rosé, vytvořené jako cuvée z Frankovky a Zweigeltrebe. Kromě polosladkého veltlínu byla všechna ostatní vína příjemně suchá, ctila svou odrůdovost, byť na druhou stranu zase nezanechala výrazný dojem. Takové to typické mladé vinařství, které bude ještě chvíli hledat svou cestu. Do té doby bude těšit své příznivce a dělat radost kamarádům… 

Možná jedno z ochutnávaných vín stojí za zmínku. Pochopil jsem, že i Marek je na něho pyšný. Hezky se pil příjemně aromatický Muškát moravský, suché víno s 3,1 g/l zbytkového cukru, 5,4 g/l kyselin a 12,0 % alkoholu. Bavili jsme se, že právě této odrůdě se na půdách s navátými spraši, písky a slíny mimořádně daří. Očekávají, že do budoucna zaujmou v bílých vínech i rulandskými odrůdami Pinot blanc a Pint gris. Vyhlášenými červenými víny jsou zde tradičně Frankovka a Zweigeltrebe.

Pokud jsem někoho nalákal na damborská vína, nebude to mít snadné se k nim dostat. Možná se s vinaři ze Šterbergu potkáte právě na takovýchto akcích,  jako bylo letošní vinobraní třetí pražské části. Nebo bude lepší se vydat za vínem přímo na Kyjovsko. Marek mi slíbil, že mi v jejich sklepech rádi předvedou, jaká vína nabízí. Baví je to, dělají je po svém tak, aby jim chutnala. Když má k tomu někdo podobný přístup jako kamarádi ze Šterbergu, moc rád jim dám příležitost mne o své cestě za dobrými víny přesvědčit.

Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat