Pravidelní čtenáři

pondělí 7. září 2020

Víno od Terezy

 

Jedním z mých vinných zážitků letošního léta byla degustace vín Aliance V8 ve Strahovském klášteře. Zástupci jednotlivých vinařství mi nabídli povedené vzorky ze svého sortimentu, které budu rád vyhledávat a znovu ochutnávat. Určitě jen tak nezapomenu na setkání s obchoďačkou drnholeckého Nového vinařství Terezou, se kterou jsme si na místě hezky popovídali o ochutnávaných vínech. Slovo dalo slovo, rozhovor pokračoval i ve formě otázek a odpovědí pro náš blog, přičemž nám Tereza poodkryla, kde se u nich v okolí Drnholce daří těm nejlepším hroznům, a na jaké nově vysázené odrůdy se můžeme těšit (tady). 

Čas běží dál a jsou tu vinobraní. Jedna z prvních pražských akcí, na které jsme my vínomilci nemohli chybět, byla tento týden v Edenu. Jen co se odšpuntovaly první lahve, zamířil jsem ke stánkům, abych se tam potkal se známými vinaři či obchodními zástupci. Měl jsem radost, když jsem tu mezi nimi objevil Nové vinařství a u vín usměvavou Terezu.


Na první pohled mne nabízená vína potěšila. Dvě z řady DCL, Tramín červený a Rulandské šedé, jedno víno z řady Village, Ryzlink rýnský, čtyři vína s označením Cépage, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Veltlínské zelené a Chardonnay, a dvě lahve z té nejvyšší řady Petanque, Ryzlink vlašský a Rulandské bílé. Dohromady devět vín vysokého standardu, jak je pro toto vinařství typické. Jedno z nich však přesto odsunulo ostatní do pozadí. Ryzlink vlašský, ročník 2018 v pozdním sběru, hrozny z viniční tratě Pod lomem v obci Kletnice. Krásné víno, ve skleničce ohromilo zlato žlutou barvou s pěknou viskozitou, se šťavnatým a plným dojmem po ochutnání. Čistá harmonická vůně, těžko vybrat jeden tón, trochu luční kvítí, trochu zahradní, ale i tropické ovoce… V chuti příjemná pikantní kyselinka, kořenité a medové tóny v dochuti, určitě navíc s minerálním závěrem. K tomuto vínu mohu prozradit jediné. Podlehl jsem mu…

Využívám projevené ochoty doložené podmanivým úsměvem a oslovuji Terezu s několika otázkami týkajícími se její práce a nabízených vín Nového vinařství.

Terezo, potkali jsme se spolu u vašich dobrých vín během krátké doby podruhé. Co mne překvapilo, každá nabídka byla úplně jiná. Ta na Strahově i tentokrát v Edenu. Prozraďte mi, jak se rozhodujete, co my návštěvníci budeme ochutnávat? Volíte to podle své chutě, nebo to vychází z obchodní politiky Nového vinařství?

T: Záleží na tom, co chci zrovna na té akci pít. To víte, také si dám skleničku, když už tam stojím. :D Ne, teď vážně. Záleží na tom, co je to za akci. Na Strahově jsme věděli, že je to degustace pro lidi, kteří se nějakým způsobem o víno zajímají, často nás již znají a jdou zjistit, co je nového. Z toho důvodu jsme zvolili porovnání suchého veltlínského zeleného z různých výrobkových řad a stejně tak porovnání dvou ryzlinků rýnských a dvou ryzlinků vlašských v různé cukernatosti.

U vinobraní v Edenu jsme věděli, že budeme potřebovat oslovit širší spektrum zákazníků, kteří často vůbec nevědí, že nějaké NOVÉ VINAŘSTVÍ existuje. Zvolili jsme proto vína ze všech výrobkových řad a mix co nejvíce odrůd, aby nás tito zákazníci mohli lépe poznat, viděli jaká vína a v jakých cenových relacích vyrábíme. Rozhoduje tedy vždy typ akce.


Já osobně očekávám, že se v rámci ochutnávek, a to i těchto v podstatě neřízených, dozvím o nabízených vínech, vinařství i vinicích, kde se rodí hrozny, co možná nejvíc. Proto Vás obdivuji, že jste se doposud nenechala žádnou z mých otázek zaskočit a jste ochotná na ně odpovídat. Připravujete se na každou z přehlídek vín nějak speciálně, nebo byste byla schopna o nich mluvit kdykoliv se Vás na to někdo zeptá?

T: Jak jste si možná již všiml, mám docela vyřídilku a řeknu i to, co nevím. :D Snažím se ve vinařství nasávat co nejvíce informací, když se spolu baví lidé, kteří vědí více než já, tak poslouchat, stejně tak, když vede degustaci pan ředitel, tak se často jak se říká, přifařím, abych byla na všechny otázky připravena. No, ne vždy vím vše. Mluvení se zákazníky je pro mne tedy naprosto normální a často se i těším, pokud je to však přímá konverzace. Co vážně nemám ráda, a na co se připravuji, je mluvení z pódia do mikrofonu k většímu počtu lidí. Na to se v duchu připravuji klidně i tři dny a přemýšlím, co a jak řeknu a na co by se mě moderátor mohl zeptat.

Pokaždé si od Vás odnáším příběh, historku, zkušenost, které mne doposud míjely. Pamatuji si je a kdykoliv se pak dostanu k vínům vašeho vinařství, vybavuji si je. Tentokrát to bylo o nové metodě fermentace bílých vín metodou NVR. Prozradíte to všem, o co se jedná?

T: Určitě. Pokusím se to nepoplést. NVR je zkratka pro NOVÉ VINAŘSTVÍ RESVERATROL a cílem této metody je výroba BÍLÉHO vína s vyšším obsahem právě tohoto antioxidantu – resveratrolu. Jedná se o přírodní látku, která se vyskytuje v některých rostlinách a které jsou přisuzovány léčivé účinky na řadu onemocnění. Protože se nachází hlavně ve slupce a jadérkách, tak se díky zpracování vyskytuje v červených vínech. Našim cílem bylo, a nakonec se také podařilo, vytvořit technologii, která nám umožní vytvořit bílé víno s vyšším obsahem antioxidantů, ale bez ovlivnění standardní barvy, aromatiky a chuti. První výsledek jste mohl na vinobraní v Edenu ochutnat. Jednalo se o Ryzlink rýnský 2019 suchý. V příštích ročnících budeme pracovat na vínech s vyšším obsahem cukru, abychom oslovili větší množství zákazníků, protože přiznejme si, toto první víno je extrémně suché.

Mezi vašimi víny na letošním vinobraní v Edenu mne opět nejvíce zaujala řada Petanque. Už jste nám minule prozradila, proč si nese tento hezký název. Mám k tomu ještě doplňující otázku, jak se rozhodujete, že právě ono víno do této řady zařadíte? Myslíte na to už od sběru hroznů a podřizujete tomu technologii výroby, nebo to pak vyplyne až po školení vína, když zjistíte, že se povedlo a stojí ho zařadit mezi prestižní vína?

T: O tom, které víno připravíme do řady Petanque, ze kterých řádků se bude sbírat, se rozhoduje již v zimě, aby se již od začátku s vinicí pracovalo „jinak“. Tyto keře se pak více opečovávají, jako první jsou na řadě, co se týká postřiků, vázání apod. Stejně tak se potom s víny jinak zachází po sklizni. Vína déle leží na kalech, déle zrají. Prostě, od keře až po lahev věnujeme těmto hroznům větší pozornost.

Na závěr by mne zajímalo, jak to při ochutnávkách vidíte Vy z druhé strany stolu. Zástupy ovíněných natěšenců, co Vám strkají pod nos prázdné skleničky a žadoní o další a další vzorky. Baví Vás to odpovídat na různé otázky? Poznáte, kdo má víno rád a chce se něco dozvědět, nebo si jen přišel udělat příjemné odpoledne se sklenkou vína a možná se i dostat do nálady?

T: Celkově mám raději akce, kde se setkávám s lidmi, než práci za počítačem a objednávky. Nemám problém s otázkami, nevadí mi, když mě nějaký nadšenec „vyslýchá“, když se někdo přijde na takovou akci pobavit, skončí v náladě a opilecky mi povídá zážitky z dětství, to k tomu prostě patří. Co mi vadí, jsou lidé, kteří na tyto akce chodí poučovat vinaře o tom, jak se má dělat víno, protože to četli na internetu a to, co děláme, není dobře, protože Sauvignon má být kopřivový, ne ovocný a Ryzlink vlašský má být jen suchý. Takové již často z dálky poznám a sama sobě říkám: „Terezo, nebuď drzá, buď ticho, usmívej se a kývej.“ :D

Děkuji Tereze z Nového vinařství za zajímavé odpovědi. Čím víc se dovídám o jejich vínech, tím víc se s nimi toužím střetávat na dalších přehlídkách a ochutnávkách. Věřím, že dostanu od Terezy brzo pozvání na akci, kde se s ní budu moci opět potkat.

Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat