Pravidelní čtenáři

čtvrtek 23. července 2020

O vínech z drnholeckého Nového vinařství

Na stole přede mnou leží vinolok. Skleněná zátka na víno. Hraju si s ní mezi prsty, je elegantní… Mám rád, když něco bezvadně funguje a je to přitom i krásné. Ne, že bych neměl rád celokorkové špunty, s oblibou si k nim po vytažení přivoním. Aroma korku a současně zpravidla dobrého červeného vína je taky kouzelná. Ale přece jen, několikrát mi víno pod korkem skladování nevydrželo. To se pod vinolokem stát nemůže. Je technicky spolehlivý a senzoricky stoprocentně neutrální. A opakuji, pro nás spotřebitele je atraktivní.
Vinolok, se kterým si právě hraju, jsem si přinesl ze včerejší degustace vín Aliance V8 ze Strahovského kláštera. Byla s ním uzavřena jedna z lahví drnholeckého Nového vinařství. Nevím která, ale to mi nevadí. Všechna jejich vína byla parádní.
Kdo z vás ještě vína z Nového vinařství neochutnal, tak je pro vás stručně představím. Svá vína vinařství nabízí v několika řadách. Pokud jste zvyklí nakupovat vína v supermarketech, tak v jednom z největších řetězců jste možná narazili na výrazně barevné lahve se siluetou sedící dívky a označením DCL. Tato vína jsou určena na běžné pití, chutnají vždy typicky odrůdově, jsou svěží a pitelná. O stupeň výše jsou jakostky. Vinařství je označuje názvem Village. Jsou rovněž určena na každodenní pití doma či při setkání s přáteli.
Do skupiny přívlastkových vín pak patří především vína s označením Cépage, jak je na Moravě zvykem, jsou nabízena jako vína odrůdová. Pokud byste chtěli propojit známé vjemy jednotlivých odrůd, a ochutnat něco ve stylu francouzských či italských vín, vinařství nabízí řadu Cuvée vín. Na nejvyšším stupínku kvality vín pak stojí řada Petanque. Tato vína jsou zaměřena na vyjádření terroir, ze kterého hrozny pocházejí.
Na strahovské degustaci jsem měl možnost ochutnat reprezentativní průřez nabídky, jak víno z řady Petanque, několik vín z řady Cépage a jedno víno z řady Village. Asistentka obchodu Tereza z Nového vinařství nás postupně hezky nalákala na jednotlivé ochutnávky vzorků. Mne tam zaujaly především dva. Domluvili jsme se, že mi pro blog k těmto vínům něco napíše. Takže toho využívám a pokládám několik otázek.

Terezo, úvodem bych Vám chtěl poděkovat za připravenou ochutnávku. Byla profesionální, ale současně sympaticky neformální. Moc se mi líbila. V rozpisu vín vidím, že hrozny pro nabízená vína pocházely ze třech obcí a viničních tratí. V Drnholci ze Slunečného vrchu, z Nového Přerova z Langewarte a z Kletnice z trati Bavorsko. Které z těchto tratí si ve vinařství nejvíce vážíte? Většina vín řady Petanque se odkazuje na Slunečný vrch. Je snad tato trať vaší nejprestižnější?
T:Nejprve bych chtěla poděkovat také já Vám, protože jste mi degustaci příjemně zpestřili.
Co se týká tratí. Za naši nejvýznamnější trať považujeme trať Langewarte a to z důvodu jejího terroir. V oblasti Langewarte je dokonale čistá příroda – nevedou tam silnice, jedná se o hraniční pásmo, je zde specifické mikroklima. Kolem Langewarte je placka, nicméně Langewarte je kopec v blízkosti řeky Dyje. Podloží je vápenitý grevel, což je půda, která dokáže zadržet spoustu živin, které réva může čerpat. Je to jedinečné místo.
Slunečný vrch je nejstarší vinice a je pro nás významnou srdeční záležitostí, možná i proto, že kolem ní všichni denně jezdíme – máme ji „za firmou“ a jsme s ní tak všichni v každodenním kontaktu.
Na webu jsem se dočetl, že jste v nedávné době dosázeli několik nových vinic. Předpokládám, že se již první vína ze zde sklizených hroznů vyrábí. Je tam mezi nimi některá trať, kde by nám neměla vína z ní za žádnou cenu uniknout? Na jaké stávající či nové odrůdy z této výsadby se můžeme těšit?
T: Sadili jsme v Klentnici, trať Stará hora, kde jsme mimo jiné vysadili 6ha Pálavy na vápenci. Očekáváme, že budeme vyrábět suchou minerální Pálavu v kategorii VOC Mikulovsko a letos nás čeká panenská sklizeň. Zároveň máme nově vysazenou Rulandu bílou v Klentnici - Nad Svatým Leonardem. Tato trať je tak strmá, že když zaprší, tak se tam tři dny nedostane traktor, takže sklizeň bude stát za to. J Určitě se přijeďte podívat. Rádi Vás po našich vinicích provedeme.
A teď k ochutnávaným vínům. Asi shodneme, že top víno z degustace bylo Veltlínské zelené ve výběru z hroznů, ročník 2017, v řadě Petanque. Můžete nám k němu říci něco více? Patří k nejúspěšnějším vínům z vašeho vinařství? Líbila se mi Vaše odpověď na otázku, proč vína nesou právě název Petanque. Prozradíte to tu?
T: Samozřejmě. J U vinařství máme pétanque hřiště a co si k této honosné hře s těžkými koulemi dát za víno, než víno, které má koule. J
Veltlínské zelené, výběr z hroznů je víno z trati Slunečný vrch. Réva roste na spraších a tím dává vínu nezaměnitelný charakter – ovocnost a kořenitost až pepřovost a díky botrytis cinerea medovou dochuť. Co se týká úspěšnosti, tu neposuzujeme podle soutěží, ale podle toho, zda lidem víno chutná či nechutná. No, podle degustace ve Strahovském klášteře asi bude úspěšné.

Mně, milovníkovi odrůdy Sauvignon, se moc líbil vzorek v pozdním sběru, ročník 2019, v řadě Cépage. Jeho aroma mi asociovalo pocit, jako když si utrhnu list černého rybízu, dám mezi dlaně a rozemnu. Ptám se Vás Terezo, jak dosahujete této krásné aromatiky? Je to příslušným klonem odrůdy nebo způsobem výroby? Bude se vůně a chuť časem měnit, jak bude víno stárnout?
T: Aromatika vzniká již na vinici. Je to díky střídání teplého dne a chladné noci na Langewarte. To podporuje tvorbu aromatických látek. A jak se u nás říká, pak už to stačí jen nepo*rat. V lahvi pak každé víno zraje, tento Sauvignon není výjimkou, můžeme očekávat terciální tóny zrání do kandovaného ovoce.
Děkuji Tereze z Nového vinařství za zajímavé odpovědi. Pokud vás zaujmou, snad se mi podaří po čase domluvit další povídání. O víně, které mi chutná, se vždy rád dovídám něco zajímavého.
Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat