Pravidelní čtenáři

pátek 10. července 2020

Villa Muschietti

Kdo se trochu více orientuje ve francouzských vínech, tak mi potvrdí, že mnohé vinařství má v názvu Chateau. Zámek, zámeček… Jak to mají v Itálii? Když jsem projel krásné městečko Portogruaro, minul vinařství Vigna Lisa a pokračoval dále po silnici Via Belvedere, tak jsem po pár kilometrech narazil na další vinařství Villa Muschietti. Právě ta Villa v názvu je obdobou onoho Chateau, dá se to brát jako venkovský statek, který obýval jeho bohatý majitel, uprostřed hospodářských stavení, polí a zahrad.

Tato typická benátská vila s uzavřeným nádvořím tvořeným zemědělskými usedlostmi patřila od konce osmnáctého století hraběti Muschiettimu. Koncem padesátých let minulého století koupila vilu rodina Collovini, která se rozhodla navázat na pěstování vinné révy a výrobu kvalitních vín. V současnosti vede vinařství už vnuk prvního z majitelů Loriano se svými syny Flaviem a Sandrem. Celková rozloha vinic táhnoucích se až k Portogruaru je 28 hektarů.
Mezi nejpěstovanějšími odrůdami vinařství jsou Pinot Grigio a Prosecco, ostatní bílé a červené hrozny jsou pak na vinicích v menším množství. Produkce vinařství se zaměřuje pouze na pár vybraných tichých vín v nově vybudovaném sklepě a na výrobu vín šumivých metodou Charmat, v samostatném objektu vzdáleném asi dva kilometry od vinařského sklepa. 

Měl jsem díky několika návštěvám vinařství Villa Muschietti možnost ochutnat všechna vyráběná vína i většinu sektů. Podobně jako tomu v DOC Lison Pramagiorre většinou bývá, bílá vína byla jednoodrůdová a to Sauvignon, Pinot Grigio a Tai - Lison Classico. U červených se snažili vytvářet v Bordeaux stylu cuvée z Cabernet Sauvignonu a Merlotu, a to pod názvem „Luigi Primo“, které navíc nechali vyzrát v sudech barrique. Samostatně bylo nabízeno pouze Refosco, typické víno pro toto DOC.  
V poznámkách mám u všech vín poměrně vysoké hodnocení. Co se týká pro nás méně obvyklého Refosco, hodnotil jsem jeho tmavě rudou až fialovou barvu, příjemnou vůni a sametovou ovocně marmeládovou chuť, což částečně potlačilo pro tuto odrůdu typické silné taniny. V celkovém dojmu jsem vnímal nasládlost, v zásadě příjemvíno pro příležitostnou ochutnávku.
Vinařství Villa Muschietti se pyšní zejména sekty a šumivými víny. Nemohlo mezi nimi chybět obvyklé Prosecco DOP Extra Dry, dále pak Pinot Brut, cuvée z Pinotů Grigio, Blanc a Noir, a "Parentesi Rosa", sladké šumivé víno z hroznů Moscato Rosa. Že jste ještě o této odrůdě dosud nic neslyšeli? Však u mne to bylo také poprvé...

Odrůda Moscato Rosa se nejčastěji vyskytuje v severovýchodní Itálii, zejména v alpském regionu Trentino-Alto Adige, kde má několik vlastních apelací DOC. Obvykle se používá k výrobě vysoce aromatických sladkých vín. Charakteristická aromatika a chuťové tóny lze přirovnat k sladkému koření, bobulovému ovoci a růžím, což je i uvedeno v názvu této odrůdy. Za zajímavé stojí uvést, že se sama neopyluje, jde pouze o samičí révu, která potřebuje mít ve svém okolí další odrůdy. Dále se uvádí, že bobule mají i poměrně tenkou slupku, což znamená, že jsou náchylnější k chorobám. Na jednu stranu nevýhoda, na druhou přednost, právě to přispívá k vyšším cukrům, což se ještě podtrhuje tím, že se hrozny nechávají po sklizni na vzduchu vyschnout.
Měli jsme štěstí, že při jedné z našich návštěv vinařství nabízelo v promo akci růžový sekt z odrůdy Moscato Rosa. Byl sice sladší, ale byl nalahvován do hezké dárkové lahve pomalované srdíčky. Vzali jsme jich sebou do Prahy několik, sekt chutnal po sladkých jahůdkách. Jak jinak, potěšili jsme s nimi několik zamilovaných dívek a žen z naší rodiny…
Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat