Pravidelní čtenáři

sobota 25. července 2020

Lindo, dal bych si Gemišt…

Ve třech textech jsme tu v Koštýřovinách spolu s Lindou představovali svět chorvatských vín. Setkalo se to s příznivým ohlasem, možná se po prázdninách zapojíme i do organizace ochutnávky těchto vín pro spolek přátel Chorvatska. Nelze se mi tedy divit, že se budu do té doby snažit z dostupných zdrojů poznat více tu sluncem rozpálenou zem a dostat se blíž k místním vínům vyráběným pro nás někdy z neznámých lokálních odrůd révy vinné. A narazím-li přitom na něco zajímavého, určitě se s vámi o to podělím.
Od Lindy už nějaký čas vím, že se u nich u moře v Dalmácii s oblibou pije vinný střik. Pravda, je to vinný střik, to by nebylo zas tak velké překvapení, ale tak trochu jinak chutná. Navíc mu tam vlastně ani vinný střik nikdo neřekne. Říkají mu tam totiž Gemišt. V severní a kontinentální části Chorvatska jde o hodně oblíbený alkoholický nápoj, který v horkém létě chutná a náramně osvěží.

Co je tedy zvláštní na vínu s vodou? Gemišt je suché bílé víno se sycenou minerálkou, ale na rozdíl od našich vinných střiků je ta minerálka malinko slaná a víno je to jejich lokální, a to ještě ne z ledajakých, ale pouze z vybraných odrůd. A do toho všeho nesmíte zapomenout, aby byl Gemišt náležitě vychlazen, musíte do něho hodit nejlépe několik kostek ledu. Servírování ve sklenicích z mrazáku je přímo ideální.
Kdo z vás je více zcestovalý, určitě již na něco podobného narazil třeba v Německu či Rakousku pod názvem Schorle, nebo na severu Itálie pod názvem Spritz. Ale znovu připomínám ony ingredience, které jsou v Chorvatsku specifické. Mírně slaná minerálka a lokální víno. Co vím, doporučují se do Gemištu použít vína s vyššími kyselinkami například z následujících odrůd Rajnski Rizling, Graševina, Škrlet, Moslavac a Kraljevina.
Jak si udělat ten nejlepší Gemišt? Obvykle se kombinují 3 díly vína s jedním dílem minerálky, ale v některých oblastech to je i jinak. Uvádí se i tzv. polkač, kde to je půl na půl, nebo naopak škropec, u kterého to je v podstatě pouze víno jen drobet rozředěné minerálkou.
Tak to je asi všechno, co jsem mohl napsat na úvod, a rád bych opět předal slovo Lindě, které nám může prozradit něco ze svých zajímavých dojmů přímo z Dalmácie.

Lindo, máš ráda Gemišt? Piješ ho často?
L: Musím přiznat, že jsem se zpočátku zdráhala víno ředit, ale při ochutnávání s minerálkou „Jamnica“, která je slaná, je tento nápoj příjemným osvěžením 😊.
Je podobný rozdíl jako mezi dobrým a špatným vínem, taky mezi dobrým a špatným Gemištem?
L: Zde je možné pouze konstatovat, zda je ošizen 😊. Tedy zda je v něm více minerálky než vína, či zda je málo vychlazen… Osobně mám nejvíce zkušeností s Gemištem z Graševiny.
Jak moc důležité je kombinovat vybrané odrůdy vína s místní jemně slanou minerálkou, jako je třeba Jamnica? Jaké víno si necháváš dávat do Gemištu?
L: Co se týče Gemištu, moc si člověk v restauraci nevybere. Je to jako kdysi u nás v době komunismu, kdy bylo červené nebo bílé 😊. Když už se zeptám, tak je to většinou Graševina, což je náš vlašák…
A co poměr vína a minerálky? Je to pro tebe důležité? Více vína, nebo půl na půl?
L: Většinou se dělá půl na půl, ale jak jsi uvedl 2/3 a 1/3 minerálky je klasika…
Trváte na minerálce, nebo už lidé v Podgoře pijí Bevandu, nebo-li víno s obyčejnou vodou?
L: Většinou si lidé objednávají Gemišt, než-li Bevandu.

Lindo, patrně znáš mé názory, kdy lití vody do vína považuji za znevažování namáhavé práce vinařů… Jak se k tomu staví Chorvati? Třeba tvůj tchán, co sám víno vyrábí?
L: Chorvati nemají takový přístup k ředění vína jako ty nebo já, ale nemohu to samozřejmě bagatelizovat…
Tak dobře, zkusil bych to… Třeba mi to samotnému pomůže zchladit v dusnu a parnu u moře. Jak jsem někde četl, dobrý Gemišt je vždy lepší než špatné šumivé víno.
Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat