Pravidelní čtenáři

sobota 4. července 2020

Verdejo, potěšení ve sklence

Před nedávnem jsem tu vzpomínal na obyčej, se kterým jsem se setkal v zahraničí, napadá mne zejména krátká stáž v Dublinu, kdy kolegové odcházející po práci z kanceláří domů se před tím, než se spolu rozloučí, staví společně v prvním baru na protějším rohu na jednu skleničku. Pokud tam náhodou nakouknete, stojí tam u pultu dvojice či skupinky pánů v černých oblecích a dam v tmavých kostýmech s bílými halenkami. Je na nich vidět, jak z nich padá napětí po celodenním řešení pracovních úkolů, je slyšet veselý hovor a smích, to se uvolňují ze stresů a ladí do pohody, ve které pak tráví doma zbytek dne. Taky občas u nás v Praze podlehnu tomuto vábení a cestou nazpátek od klienta se stavím na sklenku vína. Dával jsem tu minule tipy, kde mám v Praze vyhlídnutá místa, která stojí za to. Jasně, že podobných míst je více, ale ty mnou doporučované vás nezklamou.
Psal jsem tu o prodejně španělských potravin Sabores, kousek pod Vyšehradem. Nebudete tomu věřit, ale při psaní zmíněného textu mne to tak natěšilo, že jsem se tam hned následující týden musel vydat. Opět jsem přednášel auditorům na Karláku, což není ke španělským vínům pod Vyšehradem daleko, táhlo mne to tam po přednšce jako magnet. Tím bylo rozhodnuto, že pro tentokrát dostanu do sklenky některé ze španělských vín.
Mezi vyzkoušenými víny, která mi tu chutnají, patří vína z vinařství José Pariente, z oblasti D.O. Rueda. Ochutnával jsem zejména jejich Sauvignon blanc, který mne tak okouzlil, že jsem si pak zakoupil celou lahev. Nedalo mi to a chtěl jsem se o svou radost podělit doma s rodinou. Tentokrát jsem však chtěl probádat některé z dalších jejich vín. Nechal jsem si tedy doporučit, co je pro toto vinařství a oblast Rueda typickým vínem. Už jste pil jejich Verdejo? Odpověděli mi okamžitě otázkou…

Vinařství José Parientem hospodaří kolem La Seca v D.O. Rueda. Tato oblast se nachází v regionu Castilla y León, kde je asi pro nás nejznámějším orientačním bodem město Valladolid, ležící nedaleko od zmíněného vinařství. Já si ho dosud s vínem nespojoval, pokud jsem o něm někdy slyšel, tak jen v souvislosti s fotbalem. Vinařská oblast D. O. Ruedo obklopuje řeku Duero, která odtud teče na jihozápad až do Portugalska. V povodí řeky Duero je klima kontinentální, drsné, s malými srážkami, nevlídnou zimou a teplým létem.  Půda je zde bohatá na železo s trochou vápence, jílovitá nebo písčitá. Vinná réva zde roste na náhorní plošině ve výšce 600 až 700 metrů nad mořem, vyráběná vína pocházející z tohoto regionu mají známku označení původu.  Specialitou této oblasti jsou bílé hrozny odrůdy Verdejo, kromě ní se zde pro výrobu bílých vín pěstují ještě odrůdy Viura a Sauvignon Blanc.
Nechal jsem si do sklenky nalít Verdejo, z vinařství José Pariente, D.O. Rueda. Jemně jsem zakroužil, podíval se proti světlu. Víno mělo světle žlutou barvu, možná kapánek do zelena. Přivoněl jsem, víno bylo jemně aromatické, měl bych asi rozpoznat některé z typických tónů jižního ovoce, ale třeba to potlačoval ve vůni jemný fenykl či anýz, ale hlavně čerstvě posečené seno, nehloubal jsem nad tím, jen jsem si pro sebe řekl, to je ale setsakra dobře udělaná milerka…  Směs tropického ovoce, patrně i medově přezralé citrusy s harmonickou kyselinkou byly pak výraznější v chuti. Co mne však na tomto vínu hodně bavilo, bylo to, že mi v ústech dlouze doznívalo s grácií a elegancí, navíc s příjemnou hořčinkou. Kupodivu ani trochu vyšší alkohol vůbec nevadil.

Kdo má rád pohádky, mohu připojit, co se o odrůdě Verdejo vypráví. Pravděpodobně se do Španělska dostala ze severu Afriky, snad doputovala s Mozáraby, což byli španělští křesťané, žijící na území, ovládaném muslimy. Došlo k tomu v 11. století, kdy byli vyhnáni po z města La Algaida u přístavu Cádiz po bitvě u Toleda, a na svém útěku došli až do Ruedy. Vzali si sebou vinnou révu, která se dostala do řady španělských regionů, ale nejvíce zdomácněla právě v oblasti Rueda, kde ji místní nazývají královnou bílých vín.  
Díky této zkušenosti jsem pro sebe objevil další vinařskou oblast Španělska se specifickým bílým vínem. Svůj hold skládám i vinařství José Pariente. Ochutnával jsem od něho již druhé víno a obě byla skvělá. možná má spousta z vás spojené Španělsko s nadprodukcí běžných, převážně červených vín. Dejte na mne, stojí si občas za to udělat radost a ochutnat pro změnu bílé. Víno možná neznámého názvu... Od neznámého vinařství… Ale vlastně ne, doporučuji pro mnohé z vás již známé Verdejo od vinařství José Pariente z D.O. Rueda.
Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat