Pravidelní čtenáři

úterý 21. července 2020

S Marianem za maďarskými víny

Podobně jako jiné evropské země, i Maďarsko má svůj apelační systém. Vychází z chráněného označení původu. Například oblast Villány, označovaná za pravlast maďarského červeného vína, se označuje jako DHC Villány. Pochopitelně jde o zkratku, jinak jde o Districtus Hungaricus Controllatus… Pojďme se blíže podívat, co z apelačního systému vyplývá. Nařízení na ochranu původu vinařské oblasti reguluje přípravu vín s chráněným původem, způsob pěstování hroznů a vinařskou technologii. Apelační zařazení dále vymezuje hranice regionu, hodnotí místo produkce a rozlišuje mezi vinicemi.
Na etiketě každého z vín objevíte označení pro stupeň kvality vína. V oblasti Villány je první stupeň označen jako Villány classicus, sem spadne většina místních vín typických pro vinařskou oblast a vína z různých odrůd. Druhá kategorie označená jako Premium zahrnuje vína s ojedinělým charterem, typickým pro jednotlivé vinice. Samostatnou kategorii tvoří vína označená Super Premium. V případě Villány musí jít pouze stoprocentně o odrůdu Cabernet Franc, s hrozny pěstovanými při redukovaném výnosu. Víno se musí navíc školit nejméně rok v dubových sudech a další rok v lahvích. To však ještě nestačí, musí se k tomu všemu podrobit náročným degustačním testům. Poté se může honosit názvem Villányi Franc.

Mám velké štěstí, že se již více než jedno desetiletí přátelím s Marianem, který v Žilině před časem vedl významný útvar interního auditu. Společně jsme řešili projekty v oblasti rizik a auditu, společně jsme i ochutnávali slovenská a moravská vína. Naše cesty se v poslední době právě neprotínají, ale komunikujeme občas alespoň přes sociální sítě. Vím o Marianovi, že část jeho rodiny žije v Maďarsku. Rozhodl jsem se ho tedy oslovit, zda by se s námi nechtěl podělit o svých zážitcích s maďarskými víny, a pochopitelně dojde i na ta červená z DHC Villány. Předpokládám, že téma je natolik zajímavé, že nám nebudou vadit odpovědi ve slovenštině.
Mariane, můžu začít s osobní otázkou? Jaké vazby máš na Maďarsko? Pochází Tvá rodina přímo z Villány?
M: Najprv si Ťa dovolím trochu poopraviť Rodane. Moja rodina z maminej strany nepochádza z oblasti Villány, ale v rámci presídľovania po 2.svetovej vojne sa tam presťahovala. Tá doba nebola ľahká, starí rodičia bývali v dedinke Nesvady pri Nových Zámkoch. Hneď po vojne zobrali starého otca nedobrovoľne na práce do Čiech, kde bol u jedného gazdu. Po pár týždňoch mu starý otec povedal, že má na Slovensku ženu a 5 detí. Predstav si, že ten gazda ho poslal domov, aby išiel za rodinou. Dodnes rodina spomína a je vďačná tomu českému sedliakovi za tento skutok.
Mariane, vím o Tobě, že máš rád víno. Můžeš říci, jak je to s jeho oblibou v Maďarsku a zejména ve Villány, v jeho nejjižnější vinařské oblasti? Pije se tam víno pouze k jídlu, nebo i v rámci dobré zábavy? Není tam víno vytlačováno pálenkami, vzpomínám třeba i na u nás populární barack nebo cseresznye palinka?
M: Áno, poďme k vínu. Kultúra pitia vína v Maďarsku bola vždy vysoká. Víno pijú k jedlu, ale tiež len tak zo zábavy. Existujú tzv. borozó, teda niečo ako naše vinárne alebo viechy, kde sa pije a koštuje víno. Je to odvodené od slova bor, čo znamená víno. Otázku pálenky nemožno nechať bokom, lebo aj pre ňu je tu dlhá tradícia a sú na to náležite pyšní. Myslím, že slovo „pálinka“ si dali aj zaregistrovať. Keď si v nejakom podniku, na nápojovom lístku je vždy uvedený aj výrobca, podobne ako pri víne vinár. Pije sa často ako aperitív.

Jak často místní víno pijí? Dají si sklenku každý večer? Nebo se tam pije víno spíše jen příležitostně?
M: No, tu musím priznať, že nielen večer, ale častokrát pohárik vína aj ráno. Pre francúza niečo nepredstaviteľné, tam by Ťa považovali za ťažkého alkoholika... Ono to možno súvisí aj s tradičnými maďarskými raňajkami, volajú ich „villásreggeli“, teda vidličkové raňajky: rôzne druhy slaninky, domácich klobások, salám, paradajka paprika... No neviem, dať si k tomu pohár mlieka, kakaa, alebo kávy... Takže pohárik vína Ti bežne v domácnostiach k raňajkám ponúknu.
Mariane, děkuji Ti, je zajímavé se dozvědět více o kultuře jiného národa, zvláště pokud se to týká vína. Jsem už teď zvědavý, co nám dál povíš o vínech přímo z oblasti Villány. Ale to si nechme až na další text.
Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat