Pravidelní čtenáři

středa 22. července 2020

Crocus z Villány

V předchozím textu jsme zavítali do Maďarska a s mým slovenským přítelem Marianem jsme si začali povídat o zajímavostech spojených s konzumací vína v této zemi. Dohodli jsme se, že budeme v našem rozhovoru dále pokračovat a řekneme si ještě více o červených vínech z oblasti Villány.
Zajímá vás, proč jsem dal do názvu dnešního textu název krásně kvetoucí trvalky, kterou vídáme v časném jaru na našich zahrádkách? Je to jednoduché. Pokud totiž víno splňuje kritéria stanovená v nařízení o ochraně původu vinařské oblasti Villány, je oprávněno nést ochranou známku Crocus.

Abych hlouběji pronikl do světa maďarských vín a speciálně těch z oblasti Villány, zúčastnil jsem se na loňském mezinárodním veletrhu vína Wine Prague 2019 workshopu maďarských vín. Pod profesionálním vedením známého českého sommeliera Jakuba Přibyla jsme tam byli zasvěceni do zvláštností této slavné vinařské oblasti, čím je pro maďarská vína jedinečná a jak udržuje kvalitu vín, které nesou značku DHC Villány. Na workshopu bylo představeno sedm nejznámějších vinařů a mohli jsme ochutnat vzorky jejich vín. To mne ještě víc podnítilo, abych se o Villány začal zajímat do větší hloubky. Takže se opět ptám…


Mariane, oblast Villány je populární především svými červenými víny. Pijí se tam tedy více červená než bílá vína? A co kvalita? Otevřou si tam pro potěšení dobrou lahev od vyhlášeného vinařství, nebo pijí převážně levnější vína ze sudů místních vinařů?
M: Myslím, že sa pije omnoho viac biele víno. Navyše v súvislosti s pitím vína v Maďarsku treba povedať jednu dôležitú vec a to je pitie vínneho striku. V iných krajinách by to bolo zrejme považované za pančovanie vína, ale Maďari majú striky vo veľkej obľube. Vínnych strikov je niekoľko druhov, podľa pomeru vína a sódy. A práve pri sóde sa trocha pozastavím. Soda je naozaj maďarská špecialita, ktorú vynašiel v Uhorsku istý Štefan Jedlík a do dnešného dňa je vo veľkej obľube. Stále existujú podniky, ktoré menia fľaše sódy, pokiaľ si ju samozrejme nerobíte doma sami. A potom je už na vás, aký druh striku si pripravíte. Maďari ho nazývajú fröccs, čítaj froč. V letných mesiacoch je to navyše veľmi osviežujúci nápoj, ktorý sa robí len z bieleho prípadne ružového vína. Z tých známych druhov vínnych strikov je to Dlhý krok (Hosszúlépés) - 2dcl sódy a 1 dcl vína, potom Krátky krok - 1 dcl vína a 1 dcl sódy, a nakoniec Veľký strik - 2 dcl vína a 1 dcl sódy. Sóda je pripravovaná z kvalitnej pitnej vody, s minerálkou to teda neskúšajte... A o Coca Cole ani nehovorím...
Samozrejme, že na prípravu vínnych strikov nepoužívajú drahé vína, ale myslím si, že v Maďarsku sú na veľmi slušnej úrovni aj vína lacnejších kategóríí. A tieto potom aj bežne pijú tak, že si ich často kupujú v borozó. Nejakú fľašku Villány vytiahnu príležitostne pri nejakej oslave, alebo ponúknu vzácnejšej návšteve.

Pamatuji z Tvého vyprávění, že do Villány stále jezdíš. Jaká vína si tam kupuješ sám pro sebe? Jak ti chutná místní víno?
M: Do oblasti Villány sa pravidelne vraciam, stále tu žije veľa mojich bratrancov a sesterníc. Samozrejme, že si domov beriem nejakú zásobu miestnych vín. Tie chute sa mi menia a aj chcem ochutnať rôzne vína. V poslednej dobe mi zachutili tie z oblasti Szekszárd, je to len kúsok severnejšie od Villány. Vína z tejto oblasti sú v poslednej dobe veľmi populárne, možno trochu lacnejšie ako z Villány. Navyše sú trochu jemnejšie a elegantnejšie. Vína z tejto oblasti majú veľmi dobrú povesť v Maďarsku. Vzácne pre mňa sú tiež vína z oblasti mesta Pécs, ktoré susedí s oblasťou Villány. Je to krásne mesto s veľkým kopcom, ktorý sa volá Mecsek a na jeho južnej strane smerom k mestu sú vinice. Ale k môjmu nákupu samozrejme pridám nejaké flašky z Villány a to od nejakého renomovaného vinára ako sú Bock, Wunderlich, Gere, Gunzer. Čítate dobre, tie mená sú častokrát nemeckého pôvodu a boli to nemeckí prisťahavalci, ktorý rozvinuli pestovanie viniča a výrobu vína vo Villány. Treba však dodať, že vína od týchto výrobcov nie sú lacná záležitosť, takže flaška okolo 15-20 euro nie je nijako výnimočná...
Z úvodního přehledu vyplynulo, že si ve Villány zakládají na odrůdě Cabernet Franc. Proč právě tato odrůda? Jsou vína Villányi Franc natolik výjimečná, že bychom je měli všichni co nejdříve ochutnat?
M: Je to dobre položená otázka, ale odpoveď na ňu mám len z môjho úsudku. Ano, francúzska odroda Cabernet Franc je v oblasti Villány najslávnejšia. Dokonca sa tu každú jeseň organizujú odborné semináre na tému tejto odrody, za účasti odborníkov z Bordeuax ako i Talianska. Isté je, že v oblasti Villány sa začala odroda pestovať začiatkom 20.storočia, ale hromadné nasadenie tejto odrody pozorujeme v 60.tych rokoch minulého storočia. Niekde som čítal, že v tom čase tunajší vinári veľmi predvídavo zachytili módny trend tejto odrody a vo Villány je dotiahli do svojej dokonalosti. Odroda má mene kyseliniek a tanínov ako Cabernet sauvignon, ale spolu s ním vytvára aj vynikajúcu kupáž. Je tu teda veľa dôvodov, aby sme toto víno okoštovali. Vo Villány ju dokonca tak povýšili, že ju tu nazývajú aj Villány Franc.
Pokud bys měl tu příležitost nás všechny pozvat do Villány, na co ze světa maďarských vín z této oblasti bys nás nalákal?
M: Tých možností vo Villány je viacero, ale ja by som doporučil vinárstvo Jozsef Bock. Rodina sa sem prisťahovala v roku 1850 a dnes patrí k miestnej absolútnej špičke. Vlastní tu aj hotel s názvom Bock Ermitage, čo je prevzaté meno zo slávneho cuvée tohto vinára. A potom by som doporučil aj jeho Cabernet Franc, ako sme ho spomínali už vyššie.
Ale keďže nielen vínom je človek živý, pokiaľ budete vo Villány, doporučujem návštevu svetoznámych kúpeľov Harkány, ktoré sa nachádzajú asi 50 km južnejšie od vinárskej oblasti. Liečia sa tu najmä choroby pohybového ústrojenstva. Tradícia kúpeľníctva v Maďarsku je na vysokej úrovni a ani túto návštevu určite neoľutujete.
A na záver jedna rada. Pokiaľ by ste chceli miestnym doniesť nejaký darček, víno určite nenoste, bolo by to nosenie dreva do lesa. Mám lepší typ, fľašku becherovky. Maďari ju dobre poznajú a veľmi radi ju pijú...
Děkuji za zajímavé odpovědi. Jsem rád, že se s námi Marian podělil o své zkušenosti, rád s ním budu v našich rozhovorech na téma maďarských či slovenských vín pokračovat.
Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat