Pravidelní čtenáři

pátek 18. září 2020

Moravské Toskánsko

 Touláme se tu s Jardou v našich textech všude možně po světě, abychom si sami pro sebe objevili vína, která si zaslouží, abychom je ochutnali, a ona nám na oplátku zpříjemní náš život. Přitom někdy opomíjíme místa v Čechách a na Moravě, která nás mohou stejně tak okouzlit, a navíc se tam dělají velmi dobrá vína. Toto mne napadlo při nedávném vinobraní u stánku vinařství Spielberg. Proč? Spatřil jsem totiž mezi jejich nabízenými víny jedno s výraznou etiketou Moravské Toskánsko. Zarazil jsem se. Co vlastně vím o této lokalitě? Vlastně vůbec nic…

Rozhodl jsem se, že to musím napravit. První překvapení mi poskytl internet na stejnojmenných stránkách s koncovkou cz. Galerie fantastických fotek zvlněné krajiny kolem Kyjova mne okamžitě okouzlila. A že v tom nejsem sám, potvrdila i zde uvedená informace, že fotografové z jednoho renomovaného časopisu tuto lokalitu dokonce zařadili mezi padesát nejkrásnějších míst na Zemi. Víte o tom? Byli jste už v Moravském Toskánsku?

Na první pohled mne zaujal nejvýraznější prvek místní krajiny, terénní vlny, po kterých se táhnou udržovaná pole, louky a vinice, po okrajích lemované osamělými stromy, tu a tam podél cest posazené kapličky… Procházím galerii fotografií, člověkem zkultivované prostředí je překrásné na jaře, když se všechno zelená a kvete, ale i na podzim, kdy se listy zbarví do zlatých a rezavých tónů, hnědá zoraná půda tomu přidává nový rozměr naděje budoucích očekávání. 


Nejvýraznějším vinařstvím v této malebné části Slovácka je právě vinařství Spielberg, které sídlí v Archlebově. Vyrábí zde vína od roku 2002 ze svých hroznů vypěstovaných na okolních vinicích v rozsahu pětašedesáti hektarů. Díky propojení tradičních a moderních postupů při zpracování vína ve sklepě, za čímž už několik let stojí náš známý enolog Ondra Konečný, maximálně využívají osobitost místních podmínek pro to, aby se jejich vína odlišovala svou nezaměnitelnou charakteristikou. I díky tomu toto vinařství získalo v roce 2017 titul Vinař roku.  

Nemůže se mi tedy nikdo divit, když jsem u stánku tohoto vinařství požádal o první ochutnávku právě cuvée s názvem Moravské Toskánsko z ročníku 2018. Zástupkyně vinařství mi toto víno představily jako spojení tradičních odrůd Rulandské šedé, Rulandské bílé a Chardonnay.  Přivoněl jsem si… Vůně mi evokovala sušené pomeranče a mandarinky. V chuti pak bylo víno kořenité, až jemně anýzové v dochuti. Co ho však pozvedávalo na vyšší úroveň byla technologie ležení na jemných kvasničných kalech, které vínu poskytlo plnost s lehkým krémovým nádechem. Jen pro úplnost, hrozny pro toto cuvée pocházely z vyhlášené vinice Malény. 

Pokud někoho zajímá, co bylo možné na stánku vinařství dalšího ochutnat, rozhodně nezapomenu na víno z odrůdy Ryzlink rýnský z ročníku 2018 ve výběru z hroznů. Že to bylo hodně povedené víno svědčí i ocenění pěti korunek na Králi vín. Zvažuji, zda právě rýňákům je lokalita Moravského Toskánska zaslíbená. Samo vinařství sice není dosud zapojeno do žádného z vytvořených slováckých VOC, ale i na základě zde obvykle zatříďovaných vín bych si dovolil tento závěr potvrdit. Možná i doplnit, že kromě Ryzlinku rýnského, se tu hodně daří i Rulandskému bílému a Muškátu moravskému, v červených vínech pak Pinot Noir, Frankovce, André a Zweigeltrebe.

Určitě tento výčet nebude konečný, protože mne na stánku čekalo ještě jedno velké překvapení. Ochutnal jsem zde vynikající ukázku Cabernet Cortisu. Vyhledávám tuto odrůdu, kde se jen dá, hodnotím ho proto zatím jako nejlepší, na které jsem kdy narazil. Představené víno bylo vyrobeno v roce 2017 ve výběru z hroznů a zrálo v sudech typu barrique. Bylo výrazně tmavé, dalo by se říci až inkoustové, při kroužení ve sklence předvádělo vysokou viskozitu. Ve vůni bylo plné přezrálého ovoce s tóny povidel, ostružin, tmavé čokolády a vanilky. Nejvíc mne bavilo v chuti, šlo o mohutné víno, intenzivně tříslovité s jemnou strukturovanou kyselinkou… Už vím, k čemu se ještě budu znovu vracet.

Děvčata z vinařství Spielberg mne neopominula nalákat k návštěvě jejich nově vybudovaného Degustária v Archlebově. Proč ne… Přál bych si tento kousek Moravy projet, a ještě jednou všechna dobrá vína z tohoto vinařství ochutnat. Tak snad k tomu dojde brzo v zase normálních časech.

Rodan



Žádné komentáře:

Okomentovat