Pravidelní čtenáři

pondělí 10. srpna 2020

Družstevní vína z Němčiček


Kdo z vás čte mé texty pravidelně, určitě jste už zaznamenali, že mne u každého vína zajímají nejen odrůdy révy, které se podílejí na vůni a chuti vína, ale i vinaři, kteří se vína produkují a svým umem dokáží víno buď povznést, nebo ho zabít. V neposlední řadě se zajímám i o terroir, nebo-li ten genius loci dodávající vínu jeho osobitost a mimořádnost.

Během krátké doby jsem zaznamenal dobrá vína pocházející z různých vinařství mající před svým názvem ZD. Ono se není ani čemu moc divit. Do roku 1990 hospodařila s vinicemi na jižní Moravě výhradně jednotná zemědělská družstva. Po proběhlých restrukturalizacích v zemědělství přešlo pěstování vinné révy zpět do soukromých rukou. A to až na pár výjimek. Jednou z nich je ZD Němčičky, které vlastní z minulých dob v okolí obce stále poměrně rozsáhlé vinice. Hrozny, které na nich vypěstuje, výrazně překračují potřebu vlastní výroby, takže jen zhruba polovinu úrody využije pro svá vína.

Při nedávné ochutnávce vín nového ročníku 2019 se mi v hlavě honily myšlenky, zda je to tak správně. Zda je dobře, že se původní forma družstevního vlastnictví zachovala, nebo by bylo lepší, kdyby vinice v této krásné lokalitě přešly do rukou drobných pěstitelů. Pak jsem přistoupil na to, že je to vlastně jedno, o jakou korporátní formu hospodaření se jedná, pokud vinice a vinařství vedou schopní a šikovní lidé, dostaneme my spotřebitelé na stůl výtečná vína.


Druhé zamyšlení bylo spojeno s otázkou, zda vinařství dokáže náležitě využít potenciál svých vinic. Viniční tratě v Němčičkách se vyskytují na svažitých kopcích s jižní, jihovýchodní a jiihozápadní orientací. Němčičky si tak vysloužily označení jako obec devíti údolí. Půda ve vinicích obsahuje více hořčíku, než je na Moravě obvyklé, což dává vinařství do rukou určitou exkluzivitu, podobně, jako je tomu v případě vápence na Pálavě.

Zatímco právě na Pálavě vinařství přicházejí se speciálními řadami Terroir těch nejlepších vinařských tratí, ZD Němčičky na etiketách svých vín názvy svých vinic neuvádí, nedohledal jsem je ani na webových stránkách vinařství. Kupí se mi proto ihned otázky. Jsou vinice v Němčičkách vážně tak jedinečné? Je mezi nimi nějaká, která je tím rodinným zlatem, odkud pocházejí ty nejlepší hrozny? Zachovává se v jednotlivých šaržích jedinečnost hroznů z konkrétní trati, nebo se výnosy zcelují?

Prohlédnete-li si lahve s víny vinařství ZD Němčičky, na první pohled je patrné, že jsou velmi úspěšná. Jsou oblepeny nálepkami za ocenění, která vína získala z různých místních či zahraničních přehlídek a soutěží. Každopádně to svědčí o tom, že kvalitně vyrobená vína lidem chutnají. Co se za tím schovává? Z toho, co jsem se zatím o vinařství ZD Němčičky měl možnost dovědět, přikláním se k názoru, že se na tom podílí jak odpovědné pěstování révy v místech, která jsou ve Velkopavlovické vinařské podoblasti jedna z nejlepších, tak profesionalita sklepmistrů využívající předností moderního zpracování hroznů.

Určitě bych přivítal, kdyby se ještě více zdůraznil terroir družstevních vinic. Aby bylo i z chuti vyrobeného vína patrné, odkud hrozny pocházejí, aby bylo možno říci, že konkrétní odrůdě svědčí právě jedna z tratí, na které ZD Němčičky hospodaří. Zkrátka, proč nepřiznat terroir určité vyrobené šarže vína? Určitě bych já osobně ocenil vůni a chuť vín vyrobených z hroznů konkrétní trati více, než z kupáže hroznů ze všech jejich vinic.

Pokud se vrátím k ochutnávce vín vinařství ZD Němčičky, nejvíce mne zaujala úvodní jednoduchá bílá vína vyráběná v nerezu, mezi špičkou bych viděl Rivaner, Sauvignon, Ryzlink rýnský… V další části ochutnávky jsme se dostali i k těžším a mohutnějším vínům, co zrála na sudu. A to jak z bílých, tak modrých hroznů… Patrně i tato vína jsou u zákazníků velmi úspěšná, ale přece jen, mých preferencí nedosáhla. Je otázkou, zda za to mohly nabízené vzorky, rád bych například poznal i jiné odrůdy červených vín, než byla degustovaná Frankovka. 

Závěrem snad jen tolik, že vinařství ZD Němčičky dělá dobrá vína, byť já to vezmu při svých výpravách za moravskými víny ještě kousek dál na jihovýchod. Třeba k jiném družstvu. Například do ZD Sedlec na jejich terroirová vína…

Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat