Pravidelní čtenáři

úterý 4. srpna 2020

Sedlecký vlašák z trati Zátiší – Hliník

Vlašák jako nevinný polibek medovým jazýčkem… Dovolil jsem si parafrázovat verš ze sbírky básní Víno lehce poetické, lehce erotické od sklepmistra vinařství ZD Sedlec pana Ctirada Králíka. Nebudete tomu věřit, obdivoval jsem Ryzlink vlašský tohoto vinařství dříve zveršovaný na papíře, až teprve poté zkapalněný v lahvi.

S víny z vinařství ZD Sedlec z Mikulovské vinařské podoblasti jsem se při svém putování za moravskými víny spíše míjel. Ano, objevil jsem jejich pražskou vinotéku v Holešovicích, ale kolik vzorečků ochutnáte, když se v ní náhodou stavíte v podvečer cestou ze schůzky? Navíc když se tu bavíte s přáteli a obdivujete přítomné slečny? Ani mi to nestálo za záznam v mých poznámkách…

Jeden z mých významných obchodních partnerů mi věnoval lahev Sedleckých vín k novému roku. Ryzlink vlašský z řady Terroir, trať Zátiší – Hliník u obce Sedlec, východně od Mikulova. Abych uvedl úplné informace, šlo o suché víno v pozdním sběru, ročník 2015. Už v době uvedení na trh bylo oceněno řadou významných ocenění, za povšimnutí stojí zejména zařazení do TOP 77 vín České republiky roku 2018.


Já jsem ho otevřel teprve nedávno. Pokud dobře počítám, jde o pět let po sklizni hroznů… Do sklenky jsem dostal něco úžasného, víno zlaté barvy kouzelně medové vůně a typicky odrůdové chuti v tom nejlepším stavu, co si od vlašáku jen můžu přát. Vždy jsem záviděl sommelierům, kteří průběžně ochutnávají vína ve svém archivu a ve chvíli, když poznají, že dosáhla svého vrcholu, tak je pustí k zákazníkům. Možná, že můj vlašák dosáhl optimální zralosti už před dvěma roky, nevím, počkal jsem si. Každopádně teď mu nebylo co vytknout. Byl kouzelný…

Obvykle si řadím odrůdová vína podle vůně a chuti, jak jsem se to při objevování krásných vín naučil. Proto mě spíše překvapí, když se víno, co ochutnávám, posouvá někam dál… Tento terroirový vlašák byl už medově vyzrálý s příchutí hrozinek, možná ještě kombinovaný s citronovými tóny a jemnou botrytidou. Díky obsaženým kyselinkám si uchovával svěží pikantnost, ale ještě že tak, vínu dodával příjemně zralý harmonický dojem.

Nedalo mi to, abych nedohledal místa, odkud pocházejí hrozny. Vinice ZD Sedlec se nacházejí na jihovýchodních svazích nad největším moravským rybníkem Nesytem, takže na pěstování vinné révy působí jednak zrcadlový efekt vodní hladiny a s tím spojené mikroklima, jednak současně sprašové půdy a vápenité podloží, což dodává révě na jedinečnosti. Zajímavostí a logickým vysvětlením velkého minerálního charakteru sedleckých vín jsou významná slaniska v okolí Sedlece, jako pozůstatek třetihorního moře v této oblasti.

Na Sedlecku je osázeno kolem 210 hektarů vinic, z toho 150 patří ZD Sedlec. Uvádí se, že nejkvalitnější lokality pro pěstování hroznů jsou tratě Zátiší-Hliník, Štambery, část trati Nad Nesytem nazývaná Pod čtyřicítkou a část Stolové hory nazývaná Viniční trať. Na trati Zátiší-Hliník se pěstují odrůdy Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Muškát moravský a již poměrně řídce se vyskytující odrůda Veltlínské červené rané.

Vidíte z toho, že vynikajícím terroirem pro Ryzlink vlašský nejsou pouze Pálavské vrchy, ale koneckonců celá Mikulovská vinařská podoblast. Možná máte rádi i vlašáky z jiných lokalit na Slovácku, Velkopavlovicku nebo Znojemsku. Úplně mi však bude stačit, když se spolu shodneme, že terroirová vína ze ZD Sedlec patří mezi nejlepší Ryzlinky vlašské na světě.

Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat