Pravidelní čtenáři

úterý 18. srpna 2020

Objev týdne

 

V minulém článku jsem popisoval velice bohatý degustační týden, tedy přesněji řečeno jeho první část, která se věnovala vínům mladých talentovaných vinařů z Francie. Je sympatické, že vinaři atakující padesátku jsou označováni jako mladí. To člověk, který je v běhu mezi čtyřicítkou a padesátkou na konci první třetiny, určitě ocení.

Naznačoval jsem, že z velkého množství vín, která jsem měl možnost degustovat, je téměř nemožné zvolit vítěze. Všechna degustovaná vína byla výborná, většinu z nich bych si i koupil, pokud se tak už nestalo. Zvolil jsem proto tento zužující formát, množství vzorků bylo samozřejmě větší. Do této mozaiky však zapadlo jedno víno, které bych označil jako víno, které mě v poslední době nejvíce zaujalo, nebo také objev týdne. Jaké?

Další degustace byla zaměřena na vína z Loiry, tentokrát pod taktovkou mé oblíbené společnosti Alifea. Někde jsem ztratil poznámky, takže pokud soudíte, že se večer více než vydařil, je to tak. Alifea obvykle prezentuje na degustacích 12 vzorků a podle osazenstva se někdy objeví nějaký ten bonus. Výjimečnost degustace byla podpořena prezentací nového dodavatele skla, se kterým se připravuje budoucí spolupráce. Sympatické je to, že se jedná o domácího výrobce a sklenice jsou vyráběny ručně, tedy nikoliv strojově. Přes 30 sklářů s píšťalami, co kus to originál. Odpovídá tomu i cena, cca 500 za kus, ale byl to zážitek.


Pojďme si ale podívat na vína z Loiry. Začínáme s crémanty. Nikdy jsem nevyhledával bubliny, ale zároveň nezavrhoval. Pokud bych však měl na nějaký sekt chuť, asi bych v této oblasti nehledal. A jak jsem měl možnost pozorovat, nebyl jsem sám. Přesto musím říci, že jedním z největších překvapení večera byla trojice crémantů. Domaine Louis de Grenelle Crémant de Loire "Brut Platine" AOC NV. Cuvée odrůd Chenin Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc. Krásný, suchý, minerálně-ovocný citrusový crémant se středně jemným perlením, harmonickou kyselinou a příjemnou dlouhou dochutí. Tady musím vyzdvihnout i cenu 290 Korun, chce se mi říci „Slibuji, že už nikdy nebudu pít Prosecco“. To berte prosím s nadsázkou. Druhý byl Saumur Brut AOC Rosé NV a vítězem v kategorii byl Domaine Louis de Grenelle Saumur Brut "Grande Cuvée" AOC Blanc NV z odrůd Chenin Blanc a Chardonnay asi o padesátikorunu dražší.


V tichých vínech mě nejvíce zaujalo vinařství Domaine Pierre Prieur, vinařství s bohatými zkušenostmi 10 generací vinaření v Sancerre. Vlastní cca 30 různých mikroparcel, jejichž různorodé půdy dávají komplexnost různým cuvée Sauvignonu Blanc. Nejznámějšími polohami jsou Les Monts Damnés, Les Cous de Brault a Le Chêne Marchand. Pěstují také Pinot Noir, dávající elegantní a jemná vína pod názvem Sancerre Rouge. S maximálním respektem k přírodě a prostředí se o ně starají po všechna období roku. I tímto přístupem získávají hrozny té nejlepší kvality. Důležitými jsou ale také rozhodnutí, kdy přesně je ideální čas začít sklízet. Samozřejmě ručně, aby zachovali aromatickou finesu odrůdy. Za pomocí moderní techniky pak mohou vznikat autentické a ušlechtilé Sauvignony, které potěší naše chuťové buňky a zpříjemní jakoukoli událost. Sancerre AOC "Les Silex" 2013 je etalon této apelace. Špičkový Sauvignon Blanc, z půd obsahujících pazourek, který dodává vínu zajímavý aromatický i chuťový vjem po křísnutí křemeny. Minerálně-ovocný charakter s pevnou strukturou, elegancí a dlouhou dochutí.


Večer se náramně vydařil, a protože jsem byl na předchozí degustaci pozván na sklenku šampaňského, tedy na několik sklenek, chtěl jsem se alespoň symbolicky odvděčit a pozvat sommeliéra Martina a zbytek osazenstva pro změnu já. Objednal jsem tedy na doporučení láhev Malbecu, ale tentokrát ne z Francie (Malbec pochází z Cahors), ale z Argentiny, z oblasti Salta, nacházející se na severu Argentiny. Vallisto Malbec 2015 je bez nadsázky víno, které mě zaujalo v poslední době nejvíce. Našel jsem vyzyvatele mého oblíbeného Domaine Bousquet. Je to Malbec plný, harmonický s výraznou aromatikou tmavého ovoce, švestek, paprik a koření s hedvábnými taniny a dlouhou intenzivní dochutí. Vinařství založili tři enologové (Hugh Ryman, Francisco Lavaque, Marcelo Pelleriti). Tři muži s odlišnými charaktery byli přitahováni touto nehostinnou krajinou a viděli v ní ohromný potenciál pro výrobu kvalitního vína. A víno je semklo, spojilo. Stali se přáteli. Klobouk dolů, pánové umí. Vychutnali jsme si celou láhev do posledního doušku.

Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat