Pravidelní čtenáři

neděle 9. srpna 2020

Tři červená z Tanzbergu

Letní měsíce jsou pro mne vinného dobrodruha zvláštním úkazem. Na jednu stranu parné dny mne ponoukají k tomu, abych s přáteli poseděl někde na letní zahrádce hospůdky u vychlazeného ležáku, na druhou stranu mám po práci více volného času, mohu tak navštěvovat četné degustace a ochutnávat nové vzorky vín z aktuálních ročníků. Vychází z toho nakonec přijatelný kompromis, i když v mém případě víno rozhodně vítězí.


Minulý týden jsme spolu s Evženem a Luďkem zavítali do krásně zrekonstruovaného sklepa Horní Landhauska na Grébovce, kde pan Libor Chlupatý organizuje zajímavé degustace zpravidla za osobní účasti zástupců vinařství. Tentokrát bylo nabito… Pořádala se totiž ochutnávka vín mikulovského vinařství Tanzberg. Známá osobnost pan Vladimír Železný, jakožto majitel vinařství, sice do Prahy se svými víny nepřijel, ale poslal za sebe hodně šikovnou reprezentantku vinařství, sommelierku a obchodní zástupkyni Michaelu Lasotovou. Spokojenost s víny byla díky jejímu poutavému výkladu zajištěna.

Vzorků vín, které jsme dostali do skleniček, bylo deset, ale já bych se chtěl zmínit jen o třech z nich, které mne nadmíru upoutaly. První pecka byl Cabernet Sauvignon, ročník 2016, ve výběru z hroznů z viniční tratě Turold. Tato trať je klenotem na Mikulovsku, záznamy o pěstování vinné révy na Turoldu jsou již ze 13. století. Vinařství Tanzberg na ní pěstuje zejména modré odrůdy Frankovku, Cabernet Sauvignon, ale i bílé Chardonnay a Sauvignon. Jen jsem ke sklence přivoněl a posléze víno ochutnal, přišlo mi, že oproti předchozím vzorkům ochutnávám vyšší level vína. Byl to sice klasický moravský Cabernet, výrazné zelené tóny, téměř až paprikové, a mohutná tříslovinka. Extrakt suroviny a tříleté zrání na sudu však dalo vínu potenciál úspěšnosti.


Druhé červené víno, o kterém se chci zmínit, patrně mnozí budete znát. Jde o vlajkovou loď vinařství, cuvée modrých odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot v ročníku 2016 a v poměru 60 ku 40. Kdo ho ještě nepil, tak z představení už to musí být jasnější. Moravské Bordeaux, které Tanzberg pouští k zákazníkům pod názvem Maharal. V některých předchozích ročnících se do něho přidávala i Frankovka, tentokrát se bez ní víno obešlo. Obě odrůdová vína v pozdním sběru zrála zvlášť, výslednou kupáž pak dělají pod dohledem pana Železného. Musím říci, že se jim Maharal tentokrát moc povedl. Jak jsem chválil odrůdový Cabernet Sauvignon, tak tady došlo k překonání laťky ještě o kus výše.

Absolutní špička přišla na závěr degustace. Do skleniček jsme dostali Dornfelder, ročník 2018, ve výběru z bobulí opět z trati Turold. Ještě před uvedením ochutnávaného vína jsme předpokládali, že půjde o sladkou tečku. Jak moc jsme se mýlili. Šlo vyzrálé suché víno, které cukernatost včlenilo do 15 procent alkoholu. Ale naprosto harmonicky, nic z něho nečišelo, bylo mohutné s dlouhou dochutí. Znám tuto odrůdu jako typického představitele německých, českých či slovenských červených vín, výrazně ovocného charakteru. Díky ležení v dubových sudech se ovocitost potlačila a vylezly z něho osobité tóny velkého vína, možná višňové marmelády bez kyselinky zahuštěné hořkou čokoládou, a s příjemně zaoblenými taniny.  Víno vyrobené v celkovém počtu 1000 lahví bylo zařazeno do prestižní limitované edice vín Black Label. Byl jsem z něho přímo unešený…

Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat