Pravidelní čtenáři

neděle 2. srpna 2020

Winemaker’s cut

V mém domácím skleníku na vinné sklenky mám několik solitérních kusů. Obvykle jsem si je přinesl z nějaké degustace a zaujaly mne natolik, že si občas do nich pro připomenutí víno naleji, obvykle tehdy, ochutnávám-li sám. Jednou z takových sklenek je tvarově zajímavé sklo rakouské výroby, s vypískovaným podpisem dvou známých slovenských vinařů Mrvy a Stanka. Má to pro mne o to větší kouzlo, neboť jsem si ji koupil přímo u nich v trnavském vinařství.

Bylo to v roce 2015, kdy jsem se dohodl s Marianem, který vedl v Žilině skupinu auditorů, a zorganizovali jsme pro všechny odborný trénink. Využili jsme učebnu a ubytování přímo v areálu vinařství. Přímo se tedy nabízelo, abychom se po skončení školení zašli podívat, jak zde vyrábějí víno. Co podívat, taky jsme poté ochutnali několik zajímavých vín spolu s doporučenými jídly, která se s víny vhodně doplňovala.

Pokud jste se doposud s víny vinařství Mrva a Stanko nepotkali, tak dovolte krátké představení. Po založení svého vinařství koncem devadesátých let minulého století začali vyrábět vína nejprve v rodinném sklepě u Mrvů, posléze v pronajatých sklepech bývalého družstva ve Voderadoch a Mojmírovciach. Rychle se dostali do popředí na slovenském trhu s víny, nabízeli lehká a svěží vína s ovocnou vůní a chutí. Čím více byl o jejich vína zájem, tím více rozšiřovali vinohrady v západním, středním a jižním Slovensku, byť své sídlo stále zachovávají v Malokarpatské vinohradnícké oblasti. V roce 2004 si proto postavili krásný nový areál vinařství v Trnavě, odkud je jihozápadním směrem podmanivý pohled směrem k Malým Karpatům.


Provedli nás tehdy přízemní halou s nerezovými tanky, vzali nás i do sklepních prostor, kde v naprosté čistotě oddělené skly od degustačních prostor stály velké dubové sudy a ve dvou patrech dlouhé řady menších sudů typu barrique. Měli jsme příležitost ochutnat jak jejich lehká základní vína, tak i ta s delším školením na sudech. Sommelier, který nás celou dobu provázel, nám pak vysvětlil i základní pravidla párování s jídlem, měli jsme příležitost skloubit vybraná vína s doporučenými pokrmy. Toto doporučuji každému, posouvá to zážitek z krásného vína o úroveň výš.

Mě osobně nejvíce zaujala exkluzivní kolekce vín označená jako Winemaker's Cut, interpretovaná jako vína vybraná vinařem, ve které vinařství představuje ta nejlepší a nejzajímavější vína ze své produkce. Zpravidla se jedná o vína z neobyčejných vinic výjimečného terroir, kde jsou nejlepší půdní a klimatické podmínky pro pěstování hroznů. Nabízí se obvykle celá kazeta, například v současnosti do ní vkládají Chardonnay z Čachtic nebo ve variantě sur lie z Kamenného mostu, cuvée Hron, Váh, Rimava a Rudava z Dolních Orešan, Rizlink rýnský z Vinodolu nebo Dolních Orešan a cuvée Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá a Merlot.

V době, kdy jsem se s víny Winemaker's Cut seznámil já, byla samostatně v nabídce kouzelná Frankovka modrá, výběr z hroznů. Hrozny pocházely z Drženic z Nitranské vinohradnícké oblasti. Ve sklence mělo víno tmavočervenou barvu, zaujalo intenzivní ovocnou vůní, hlavně třešní a švestek, na pozadí pak černý rybíz, s působivou zemitou kořenitostí a jemným skořicovým nádechem. V chuti se propojovaly hluboké ovocné a kořenité tóny s příjemnými tříslovinami a dlouhou šťavnatou dochutí. Hodnotil jsem to jako kvalitně udělané víno, ve srovnání s podobným vzorkem Pinot Noir mne zaujalo mnohem víc. Zaujalo mne natolik, že jsem si ho koupil a odvezl sebou do Prahy. Dívám se do jejich nové nabídky, možná bych dnes sáhl ještě po bílém cuvée 3 burgundy, nebo červeném víně Dunaj, obě vína v mohutných burgundských lahvích.

Přesto, slyším-li kdykoliv název vinařství Mrva a Stanko, hned mi to v hlavě secvakne s Winemaker's Cut a s krásnou Frankovkou modrou. Povedla se…

Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat