Pravidelní čtenáři

čtvrtek 6. srpna 2020

Kalifornie podruhé

Není to tak dávno, co jsem psal o degustaci kalifornských vín, které jsem se zúčastnil. Tenkrát byla degustace pod taktovkou projektu 2 Winelovers a byla moc povedená. Vína mně moc chutnala a oslovila, proto jsem se po krátkém přemýšlení rozhodl, že si Kalifornii zopakuji, tentokrát pod křídly společnosti Alifea.

Alifea je společnost, která dováží do České republiky kvalitní vína z celého světa. Je to skupina nadšenců a milovníků vín, která působí na našem trhu asi 8 let a jejich přístup je mi velmi blízký. Z celého týmu je cítit nadšení, kde zisk není tím hlavním mottem. Při hledání nových vinařství raději než na různé kritiky a recenze spoléhají na vlastní úsudek. Do svého portfolia kromě špičkových vín z Evropy přidávají i vína z Nového světa. O těch australských už jsem jednou psal, takže tentokrát jedeme do Kalifornie.

Ještě než se začnu rozplývat nad degustovanými víny, musím zmínit, že na těchto degustacích se scházejí vždy velmi příjemní účastníci a co mě překvapilo, ve světě vín velmi fundovaní. Na své první návštěvě jsem si připadal trochu jako začátečník, nicméně postupně zjišťuji, že mnozí jsou naladěni na společnou notu, která mi zní velmi libě. Mnoho z pravidelných návštěvníků se již zná, dokonce jezdí na společné cesty za objevováním vín. Možná bych se někdy i přidal, kdo ví…

Pojďme ale už konečně nějaká vína chutnat. Všech dvanáct degustovaných vzorků bylo z vinařství Sebastiani. Vinařství Sebastiani bylo založeno již v roce 1904 italskými emigranty z Toskánska. V roce 2008 jej zakoupil Bill Foley a přiřadil jej k dalším vinařským majetkům Foley Family Wines. Vinařství sídlí v Sonomě a vlastní vinice ve známých subapelacích od těch umístěných blízko hor až po ty blíže k oceánu. Odlišnost klimatických podmínek i půdního složení je důvodem poměrně velkého množství odrůd, které se pěstují. Vlajkovou modrou odrůdou je Cabernet Sauvignon, z bílých pak Chardonnay.

Na začátek si tedy dáme Chardonnay 2017. Pokud máte rádi plnější styl Chardonnay s citelným vlivem sudu, je víno v tomto ročníku přesně pro Vás. Vůně žlutých jablek a citrusů s výraznou minerální linkou a krémovými podtóny. Překvapivě vysoká kyselina podporuje svěžest a harmonii v dochuti. Ročníky 2015 a 2013 jsou již krásně zakulacené a harmonické. Výrazné, opulentnější je Chardonnay 2013, plné žlutých jablek, meruněk a tónu máslového karamelu. Víno zrálo nejprve 10 měsíců na dubových sudech a následně několik měsíců v nerezových tancích. A jen mimochodem za 390 korun, takže objednávkový formulář má první záznam.

Přeskakuji Pinot Noir, ten pro tuto oblast není zrovna typický, počkám si raději na něj příště, až se bude degustovat Oregon. Tam je chladněji, to se bude Pinotu líbit více. Dáme si raději dva vzorky Merlotu z ročníků 2016 a 2015. Ročník 2015 byl velice horký a na vínech je to trochu znát, víno je lehce plošší. Přesto jsou oba Merloty výborné. Cítím sladké koření, červené ovoce i třešně. Elegantní projev a zejména ročník 2016 má delší dochuť. Merloty jsou za 455, pořád slušná cena, takže další záznam objednávky.

Následuje vzorek Zinfandel 2016 z oblasti North Coast. Jen připomínám, že se jedná o odrůdu v Apulii známou jako Primitivo a která má původ v Dalmácii, kde je známá jako Crljenak Kaštelanski. Tento Zinfandel stojí za to ochutnat. Mohutnější, výrazné víno s vůní malin, švestek, bílého pepře a vanilky, v chuti plné, harmonické s krásnou jemnou tříslovinou a skvělou celkovou strukturou. Lehce vyšší alkohol dělá sladký pocit chutě. Cena stejná jako u Merlotu, takže bez váhání další záznam objednávky.

Velice spokojen bych mohl jít domů, ale máme před sebou ještě to hlavní. 5 vzorků Cabernet Sauvignon. To by bylo na další článek. Shrnu to tak, že jasným vítězem je Cabernet z nejlepší vinice Cherryblock, 2015. Taky tomu odpovídá cena, v US dolarech 150. Objednávka se v tomto případě neuskuteční, ale víno je vyvážené sametové, perfektní. Není potřeba nic dodávat. Představte si Bordeaux, levý břeh, tam někde jsme. Druhá příčka patří vzorku Gravel Bed Red 2016, Sonoma County. Hodnocení velmi podobné, cena ovšem 600 Korun. Takže objednávkový list se uzavírá a já odcházím velmi spokojen.

Zavzpomínalo se i na Bottle Shock z roku 1976, teda událost, kdy došlo ke konci nadvlády Francie nad USA. Zajímavé bylo, že se degustace zúčastnil jeden Francouz. Vína mu chutnala, souhlasil i s tím, že Bordeaux i Burgundsko se stává nedostupné. Jen špičkování na téma francouzská auta se mu moc nelíbilo. Někdo zmínil, jak byl s Renaultem Espace nakupovat vína a auto nedojelo. Poznámku, že už logo napovídá o tom, na co to auto je, komentoval narážkou na Škodovku. Vše v přátelské atmosféře ukončil návrh, že se příště pojede Passatem.  A domluvili jsme se, že se zase co nejdříve setkáme. Už se moc těším. Příští týden na Loiře.

Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat