Pravidelní čtenáři

pondělí 17. srpna 2020

Víno, které mě v uplynulém týdnu nejvíc zaujalo

 

Není to tak dávno, co jsme si s Rodanem pohrávali s myšlenkou zařadit do našeho blogu něco jako kategorii „víno, které mě v poslední době zaujalo“. Ta poslední doba může být třeba měsíc, týden, rok… Občas se totiž stane, že se sejde větší množství vín, která jsou velmi dobrá a pokud padne otázka „a teď prosím vyberte jedno víno, které bylo nejlepší“, může být řešením tento drobný úkrok. Proto se tedy pouštím na zkoušku do této kategorie s tím, že je mi známo, že nepřicházím s ničím novým.

Aby bylo zřejmé, že nemluvím do větru, musím uvést, že se skutečně jednalo o týden mimořádně nabitý. Nějak se to sešlo, takže jsem se zúčastnil dvou velice povedených degustací v rozmezí tří dnů. Obě směřovaly do Francie. Jedna prezentovala mladé talentované vinaře napříč Francií, druhá byla zaměřena na vína z údolí Loiry.

Pojďme se tedy podívat na první z nich. Degustace se odehrávala zejména pod taktovkou tří vinařů dnes již známých jmen Pascal Jolivet, Benjamin Leroux a Francois Villard. Tedy vína, která představují průřez Francií, od lehkých svěžích vín od řeky Loiry, přes elegantní Burgundsko až po plná vína z Rhony, to vše v provedení mladých talentů.


Ve vínech domény Pascal Jolivet naleznete charakter, eleganci a rovnováhu. Zajímavostí je, že nejstarší parcela v apelaci Pouilly-Fumé o pouhých čtyřech hektarech byla dokonce vysázena benediktinskými mnichy již v 11. století, podle čehož byla také pojmenována. Degustovaný vzorek Attitude Sauvignon Blanc, Pascal Jolivet 2018, má nádhernou vůni citrusů, meruňky a broskve, s lehce vyšší kyselinou a velmi příjemnou mineralitou v závěru. Příjemný Sauvignon z vinařství Pascal Jolivet, ležící ve věhlasném údolí řeky Loiry za cenu něco málo přes 400 Korun.


Benjamin Leroux je velice talentovaný vinař z Beaune. Přestože jeho hvězda stoupá, pořád je možné koupit jeho vína za rozumnou cenu na to, jak se cenová mapa v Burgundsku vyvíjí. K jeho osobě by se dalo přičíst spoustu ocenění a zkušeností, já se omezím na degustovaný vzorek Bourgogne Rouge 2018. Typický Pinot Noir s vůní lesního ovoce a jahod, navíc prezentovaný ve sklenici Riedel Wine Wings plně odkrývá všechny tóny aroma. Velmi dobře pitelné víno za cenu lehce přesahující 700 Korun. Kdo by chtěl Gevery-Chambertin, musí přihodit ještě tisícikorunu, pořád je to ale slušná cena.


Francois Villard je jedním ze špičkových vinařů severní Rhôny. Francois se letos objevil v Praze, aby prezentoval svá vína. Škoda, že jsem neměl možnost se zúčastnit. Sympatický bývalý kuchař představuje progresivní vinařskou generaci, která již od 90. let určuje vývoj vinařství v severní části údolí Rhôny. Věčně usměvavý a neustále něco nového tvořící vinař se rychle postavil mezi špičku severní Rhôny. Jeho vína vyjadřují rozdíly v půdě, orientaci svahů a mikroklimat jednotlivých vinic. Při vinifikaci nedochází k žádným kompromisům, výnosy jsou nízké, používá pouze ty nejlepší a dokonale zdravé hrozny. Francois rád používá ke kvašení svých bílých vín burgundské sudy a následně nechává vína poměrně dlouhou dobu na kalech. Degustovaný Syrah l´Appel 2017 je kořenité víno, ve vůni lze nalézt borůvky, švestky a čokoládu. Chuť navazuje na vůni, dominuje vysoká tříslovina a pepřové tóny. V tomto případě je cena opět kolem 400 Korun, což určitě stojí za nákup.

Asi čekáte, že vyhlásím, které víno že mě to nejvíce zaujalo. Všechna vína byla velmi povedená, ale ještě nás čeká jedna degustace vín z Loiry. To by ale bylo moc informací najednou, takže Vás nechám chvíli odpočinout. Mezitím se můžete těšit na další vzorky.

Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat